Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

L’art de la moda, al Museu de Mallorca

REDACCIÓ PALMA, 28.10.2019. Les peces d'indumentària femenina s'han inserit en l'espai i el 
discurs de la col·lecció permanent del Museu

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, juntament amb la directora del Museu de Mallorca, Maria Gràcia Salvà, han presentat avui dematí en roda de premsa l’exposició “100 anys de glamour” que s’inaugurarà dijous al Museu de Mallorca, acompanyades de la directora insular de Cultura, Maria Pastor; i els comissaris de la mostra, Josep Casamartina i Parassols i Ismael Núñez.

Aquesta exposició temporal consta de 69 peces d’indumentària de la Col·lecció Antoni de Montpalau que abracen tot el segle XX, dissenyades per alguns dels modistes més famosos a escala internacional, i s’ha instal·lat a les sales de l’exposició permanent del Museu de Mallorca, establint un diàleg transversal entre ambdues mostres.

Durant la presentació de l’exposició, la consellera de Cultura, Bel Busquets, ha explicat que la idea de dur exposicions temporals al Museu té com a objectius obrir-lo a nous públics, donar la possibilitat de revisitar el fons i també descobrir altres formes d’art. A més, ha destacat la consellera, aquesta exposició ha establert un vincle entre retaules, frescos, quadres i altres peces del Museu i els vestits i complements.

El president de la Fundació Antoni de Montpalau i un dels comissaris de l’exposició, Josep Casamartina i Parassols, ha reconegut que “és molt important perquè és la primera vegada que interactuem amb tot un museu” i ha explicat que en un primer moment varen cercar al fons tot allò que tenia relació amb Mallorca, com ara les donacions que els va fer la família March.

Així, ha explicat que tots els vestits interactuen directament o indirectament amb la col·lecció del Museu de Mallorca i que, per exemple, a la sala on s’hi exposen obres pictòriques del segle XIX i principis del XX s’hi ha instal·lat una mostra de peces de color negre.

La directora del Museu de Mallorca, Maria Gràcia Salvà, ha explicat que entorn de l’exposició s’han programat tot un seguit d’activitats complementàries com ara jornades de portes obertes, visites guiades pel comissari de l’exposició, tallers familiars i conferències.

A més, amb motiu de l’exposició el Museu de Mallorca reincorpora a la seva col·lecció permanent algunes obres que estaven a la reserva, com el Retrat de Joana Gacies i Frontera, de 1840, obra d’Agustí Buades i Frau (Palma, 1804 –1871), i un sorprenent retrat femení dels anys trenta del segle passat, d’Erwin Hubert (Viena, 1883 – Palma, 1963), secretari personal de l’Arxiduc Lluís Salvador, ha explicat Salvà.

També amb motiu de l’exposició el museu mallorquí exposa per primera vegada una peça d’indumentària de la donació de la família Weber de Nova Yok i vol iniciar una revisió d’aquest fons d’indumentària femenina del segle XIX.

L’exposició està organitzada pel Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, a través del Museu de Mallorca i està comissariada per Josep Casamartina i Parassols historiador i crític d’art membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i director i vicepresident de la Fundació Antoni de Montpalau i per Ismael Núñez, conservador de la Col·lecció Antoni de Montpalau (comissari adjunt).

Exposició: “100 anys de glamour”

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *