REDACCIÓ PALMA, 5.11.2018. La iniciativa, que comença el 6 i acaba l’11 de novembre, ha estat impulsat per l’Àrea de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística. La setmana, que creix en continguts i espais, finalitzarà amb la Diada de la Cultura Popular
Rondalles, música, un homenatge a Marusa Cano, visites guiades i gimcanes conformaran el programa de la Setmana de la Cultura Popular 2018, que comença el 6 de novembre i acabarà l’11 de novembre.
El regidor de Cultura, Llorenç Carrió; la cantant Marusa Cano, i la cantant Miquela Lladó, el director musical Toni Pastor, el membre de Nou Romancer Pere Victor Rado i el director de l’Escola de Música i danses de Mallorca, Biel Frontera, han presentat les activitats.
La setmana s’inclou dins del PalmaFolk, la ‘marca’ que la regidoria de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística impulsa. Carrió ha destacat que aquesta Setmana “tindrà un accent femení i presència femenina molt important”. “Aquesta Setmana és l’activitat més important que tenim dins el Palma Folk. A més és la Setmana més ambiciosa dels darrers anys amb l’objectiu d’anar creixent cada any”, ha dit.
Carrió ha destacat que enguany s’ha “descentralitzat encara més” la Setmana que inclou conferències i actuacions al Mar i Terra, Xesc Forteza, al Molinar, la gran Diada a ses Voltes. La setmana començarà dia 6 amb la conferència “Les dones de l’aplec de rondalles d’Antoni Maria Alcover”, que impartirà Magdalena Gelabert. Na Magdalena, amb l’anàlisi d’exemples diversos de l’aplec d’Alcover, ha observat com la dona és considerada una figura de prestigi que mereix ser respectada per la seva capacitat de pensament i saviesa.
El divendres dia 8 serà el torn de l’homenatge, que enguany l’àrea de Cultura retrà a Marusa Cano i el seu “La terra parla”. El Teatre Xesc Forteza acollirà l’acte de reconeixement i concert. Marusa Cano va revolucionar el món de la música popular mallorquina el 1980 amb el seu àlbum “La terra parla”. El disc va suposar un canvi de mentalitat respecte de la cultura popular i tradicional i simbolitza l’inici de la reivindicació i la recuperació del ball popular com a elements bàsics de la festa.
La Terra parla
Carrió ha destacat que el Consell municipal de la cultura avalà aquest homenatge. “Hem volgut demostrar amb aquest premi que ella va revolucionar el món del ball popular amb l’àlbum La Terra parla de 1980. Suposà un canvi de mentalitat i simbolitza l’espurna de la recuperació del ball popular a les places”, ha dit.
Així, el concert permetrà veure damunt l’escenari fins a 10 músics de la primera fila de l’escena local. Cano ha posat en context el seu disc “La Terra parla” i ha agraït la valoració de la seva feina. “Raimon deia que de petits no ens deixaren aprendre els noms dels arbres, de les flors ni tant sols de la nostra llengua; el disc era una rebeldia contra el fet que la música estigués amagada”. “És una feina senzilla i minuciosa”, ha explicat.
Kepa Junkera presentarà “Fok”, la seva darrera proposta, el 10 de novembre al Xesc Forteza. Junkera és un dels músics bascs més internacionals i renovadors que a Palma ens mostrarà la immersió que ha fet en la música popular catalana, valenciana, balear i algueresa. Per a la presentació a Palma, comptarà amb músics bascs, catalans, valencians i mallorquins (Miquela Lladó, Biel Majoral, Nou Romancer, Boc….).
Per últim, el diumenge dia 11 serà el torn de la Diada de la Cultura Popular, que començarà pel matí al passeig del Born amb una mostra de ball. A partir de les 16.30, es traslladarà a Ses Voltes on es farà una ballada popular i es representarà “La llegenda de Sant Jordi”.
Més activitats
Dins del programa també s’han inclòs quatre activitats més:
- 7 de novembre. Especial del programa d’IB3 ràdio “Aire”, que s’emetrà des del Teatre Mar i Terra.
- 9 i 10 de novembre: visites guiades sobre “Les llegendes de Palma” amb l’historiador Gaspar Valero. Sortiran de la plaça de Cort. Cal inscripció prèvia.
- 9 de novembre: mostra de ball occità a càrrec de Thouxazun al Teatre Mar i Terra.
- 10 de novembre: gimcana sobre “Les llegendes de Palma”.