Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Les obres de rehabilitació del Castell de Bellver asseguren l’estructura i restauren el fossar interior

Hila: “el Castell de Bellver és un símbol de Palma, detectàrem problemes que hem resolt amb l’actuació de consolidació que acaba avui. El nostre compromís és seguir invertint en el patrimoni de la nostra ciutat”

Noguera: “aquestes obres demostren l’aposta pel patrimoni per part de l’Ajuntament de Palma, i serveixen per cuidar i posar en valor un dels edificis més emblemàtics, singulars i coneguts de la nostra ciutat”

Les obres s’han pogut finançar gràcies a gairebé el milió d’euros provinents de la Llei de capitalitat del Consell de Mallorca

Palma. 29/03/2023 –El batle de Palma, José Hila; el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera i l’arquitecte Fernando Cobos Guerra entre altres representants públics i convidats  han pogut visitar al Castell de Bellver, on s’ha produït la recepció parcial de les obres de rehabilitació d’un dels elements patrimonials més característics de la ciutat de Palma.

La rehabilitació s’ha centrat en  la consolidació estructural del segon recinte defensiu, reposició de llenços ruïnosos del bastió de Ponent i l’estudi de la pavimentació i adequació del fossat interior. Les obres s’han pogut finançar gràcies a gairebé el milió d’euros provinents de la Llei de capitalitat del Consell de Mallorca. Les obres de restauració estan a càrrec de la UTE Rehabilitación Castell de Bellver per un valor  605.000 euros.

Hila ha afirmat que “el Castell de Bellver és un símbol de Palma, detectàrem problemes que hem resolt amb l’actuació de consolidació que acaba avui. El nostre compromís és seguir invertint en el patrimoni de la nostra ciutat”

Noguera ha explicat que “aquestes obres demostren l’aposta pel patrimoni per part de l’Ajuntament de Palma, i serveixen per cuidar i posar en valor un dels edificis més emblemàtics, singulars i coneguts de la nostra ciutat”

Les actuacions que s’han dut a terme són diverses: s’ha desmuntat la zona sud de la murada i s’ha tornat a muntar, s’han substituït peces del bastió de Ponent, s’han tapat crulls i s’han substituït peces del fossat interior, entre d’altres.

Les zones on es va retirar el paviment de lloses de marès per executar la intervenció romandran descobertes de forma provisional per comprovar, abans de posar el trespol definitiu, com funciona el sistema de drenatge d’aigua. Un cop es certifiqui que funciona bé, es tornaran a pavimentar. No s’hi podrà accedir fins a la pavimentació definitiva. Cal recordar que aquesta actuació s’ha dut a terme per la incorrecta evacuació de l’aigua de pluja.

La intervenció ha cercat la consolidació i la restauració estructural del segon recinte emmurallat entre el bastió de Ponent (oest) i el bastió de Migjorn (sud), així com el parament del tercer recinte més pròxim al bastió de Ponent del castell de Bellver. Se centra en el tram de la barbacana o segon recinte emmurallat comprès entre el bastió de Ponent (oest) i el bastió de Migjorn (sud) i les seves fàbriques de barrera (exterior) i contraescarpa (interior).

En paral·lel l’Ajuntament de Palma també ha fet feina en la renovació de l’enllumenat ornamental exterior del castell, i en la restauració dels camins interiors del bosc, per tal d’evitar l’erosió que pateix.

Sota el paviment del bastió de Ponent, durant els treballs de rehabilitació, s’han descobert restes humanes datades de la Guerra d’Independència o Guerra del Francès  (finals SXVIII , principis del SXIX) o restes medievals sota l’estructura actual del Castell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *