REDACCIÓ PALMA, 13.11.2018. El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca presenta “Criada”, una exposició que es basa en el moviment provocador que va impulsar el grup Criada 74 a favor de les llibertats artístiques entre els anys 1974-1978. Una mostra que s’inaugura aquest divendres 16 de novembre i es podrà visitar a la capella del Centre Cultural la Misericòrdia fins al 29 de desembre.
“És una manera de recuperar què va passar, els motius que tenia el Grup Criada per queixar-se. “L’any 74 hi havia una sèrie d’artistes que es reunien, xerraven, criticaven l’art conservador i classista de l’època, així com l’aïllament que patia l’illa de Mallorca reflectit en una absència d’informació de l’exterior. Aquest va ser el brou de cultiu del grup Criada 74, un conjunt de persones que decidiren agrupar-se i fer feina plegats cercant opcions innovadores i sobretot trencadores”.
L’exposició es presenta com un circuit, ubicat a la capella del Centre Cultural la Misericòrdia de Palma, en el qual s’han reproduït algunes de les accions dutes a terme pel Grup Criada durant els anys 70. La mostra s’inicia amb la pintura que dóna nom a aquest moviment social. Un quadre on es representa una jove vestida de criada de casa bona, una fotografia que els artistes varen veure, per casualitat, a una revista de decoració al bar que freqüentaven a la sortida de classe, l’any 1974.
Una desena de figures recreades que representen polítics antidemocràtics i policies es troben repartits per tota la sala. Uns personatges ficticis que el Grup Criada va instal·lar a la murada d’Alcúdia i al Col·legi d’Arquitectes de Palma a final dels anys 70. Una activitat que va ser reprimida per la policia qui va ordenar retirar-los.
Per a la mostra també s’ha reproduït part de la performance Expo-caca duta a terme l’any 1977 a la desapareguda Galeria Latina on es pot veure un vàter dalt d’un altar envoltat d’excrements. Una metàfora que, tenia la voluntat d’equiparar l’art oficial amb les defecacions.
A “Criada” també es pot veure la recreació d’una comissaria de policia de l’època així com diversos retalls de premsa i revistes, locals i nacionals, fent-se ressò de les accions dutes a terme per aquest moviment social.
“Al Centre Cultural la Misericòrdia volem acollir no només la feina d’artistes contemporanis, del moment, sinó també projectes com aquest del Grup Criada. Propostes d’un passat recent que està marcat per uns esdeveniments polítics que varen reprimir la llibertat d’expressió d’aleshores”, ha assegurat durant la roda de premsa el director insular de Cultura, Rafel M. Creus.
Al Grup Criada varen començar Caty Bonnín, Bartomeu Cabot, Josep Canyelles, Tinus Castañer, Miquel Àngel Femenias, Àngel Muerza, Lleonard Muntaner, Carme Roig, Vicenç Torres i Miquel Trias. Un Grup que va fer activitats fins al 1978.
L’exposició s’inaugura aquest divendres 16 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural la Misericòrdia i es podrà visitar fins al 29 de desembre.
A la roda de premsa d’avui han assistit el director insular de Cultura, Rafel M. Creus i tres dels membres del Grup Criada 74: Josep Canyelles, Vicenç Torres i Àngel Muerza.
Bona iniciativa! Criada va ser un cop d’atenció a un panorama gris i academicista
Totalment d’acord, és més va ser un moviment necessàri al seu temps
Puntualizar un par de aspectos…después de la exposición en la Librería Tous, el grupo se reduce a cinco miembros, por otro lado la oficina nunca fue definida como «comisaria»..se quiso intencionadamente mantenerse en la indefinición, al igual que las otras obras…es el contexto y el imaginario individual o colectivo el que interpreta y realiza identeficaciones…
Gràcies per tan autoritzada puntualització!!