Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

María Catalán a la nova exposició del MACE a l’avantsala del saló de Plens de l’Ajuntament d’Eivissa

REDACCIÓ EIVISSA, 26.03.2019. Els blancs i grisos de María Catalán 
a la nova exposició del MACE a l’avantsala del saló de Plens de l’Ajuntament 
d’Eivissa. L’exposició es podrà visitar durant un any.

L’espai de l’avantsala del Saló de Plens de l’Ajuntament d’Eivissa, acull l’exposició temporal de María Catalán (Castellón de la Plana, 1961). L’exposició que consta de sis obres, la majoria de gran format, ha estat presentada aquest matí per la pròpia autora, María Catalán, la directora del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa, Elena Ruiz, i el regidor de Cultura, Pep Tur.

Durant la presentació, el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur, ha destacat la gran feina del Museu d’Art Contemporani que, a través de les exposicions a l’avantsala del saló de plens de l’Ajuntament d’Eivissa “segueix apropant l’art a la ciutadania, l’art surt de les parets del propi museu i conquereix altres espais”. “El MACE s’ha convertit, poc a poc a i amb molta feina en una referencia nacional i internacional”, ha dit Tur.

L’exposició mostra obres molts recents de María Catalán, fetes durant els anys 2018 i 2019, en els que concretament en Océano eterno, Por la vida y sense Títol, apareix l’ús del paper amalgamat a la tela del suport. També es mostren els matisos tàctils de la superfície a obres com Detrás de su reja, on l’artista utilitza aquest recurs amb l’ús de tela metàl·lica.

En les obres de 2019, Pliegues I i Pliegues II, es denota una novetat en la seva trajectòria artística, moment en que apareix tela cosida en línies verticals al suport de l’obra i coberta amb una gruixuda capa de matèria pictòrica, creant relleus i ritmes nous.

La directora del Museu d’Art Contemporani, Elena Ruiz,  ha afirmat que María Catalán “és una artista que ha evolucionat des d’unes constants que tenen com a referencia a les generacions artístiques anteriors i que tenen un pes molt gran. A les obres de Catalán s’hi troben referències d’Eduard Micus, Bechtol, Pagliari, artistes que són per a ella referències inevitables del panorama cultural i artístic”.

Per a la directora del MACE “María Catalán esta treballant actualment amb el blanc i el gris, prescindint dels colors, i utilitza els fons texturats fent un buidatge que és fruit de una maduració del seu discurs. Les pintures, molt formalistes, venen acompanyades de formes amb caixes que delimiten les zones cromàtiques, excepte dues obres que auguren una etapa en la que l’autora treballa el volum”.

Per la seva banda, María Català ha dit “que aquest procés de buidatge és fruit de dirigir-se cap a la simplicitat dotant l’obra de major expressivitat”  Pel que fa a les frases escrites i incloses a les obres, Catalán ha dit que son fruit d’uns poemes i texts escrits anteriorment i que ha inclòs en les seves darrers obres pictòriques.

Elena Ruiz, María Catalán i Pep Tur
Elena Ruiz, María Catalán i Pep Tur

L’exposició de María Catalán té un any de durada, fins març de 2020, i es pot visitar en horari de 8.00 a 15.00 hores a la tercera planta de l’Ajuntament d’Eivissa a l’edifici de Can Botino.

María Catalán va estudiar a l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa entre 1984 i 1988. Posteriorment treballà com assistent al taller de l’artista Eduard Micus, des de 1988 fins al 2000 i, des del 1990 fins a l’actualitat exposa a diverses galeries i fires d’art internacional, entre les que destaquen:

Galerie  Swetec  Dusseldorf ,

Galerie Henneman Bonn

Galerie Thomas Munich

Galerie Michael Rasche  Freiburg

Galerie Art Option Paris

Galerie Hoffmeister Ludenscheid

Tribeca  Gallery New York

Art Cologne Galerie Henneman Bonn

Art Frankfurt Galerie Stechow Frankfurt

Art Messe Galerie Kreiter-Kunt Gand

Art Cologne Galerie Swetech  Dusseldorf

Mediale Kampnagel-Fabrik Hamburg

Iglesia del Hospitalet  Museu d’Art Contemporani Eivissa

Fundacion Micus Ibiza

Casal Solleric Palma

Galeria Granada Capital Granada

Colectiva Sa Llotja de Palma

Colectiva Museu d’Art Contemporani Eivissa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *