Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Maria del Mar Bonet tanca demà la gira Ultramar al Teatre Principal

REDACCIÓ PALMA, 17.10.2017. El Teatre Principal de Palma acollirà demà dimecres 18 d’octubre el concert de 
Maria del Mar Bonet amb el qual tancarà la gira de presentació del disc Ultramar i que ha servit per celebrar 
els 50 anys de la cantautora mallorquina sobre els escenaris.

Aquest concert originalment s’havia de celebrar el 30 de setembre però el retard en la tramitació de la documentació dels músics cubans per viatjar, un retard originat pel caos que es muntà a l’illa caribenya a causa dels efectes de l’huracà Irma, va fer que es posposàs fins al 18 d’octubre. D’aquesta manera, el concert del Teatre Principal no pogué obrir la gira de Maria del Mar Bonet com estava previst però sí que la tancarà.

En aquest sentit, durant la presentació del recital, el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, i el director del Teatre Principal, Carlos Forteza, han coincidit en mostrar l’agraïment pel “privilegi que suposa formar part de la gira per celebrar els 50 anys de Maria del Mar Bonet sobre els escenaris”.

“Mosaic de músiques”

La pròpia Maria del Mar Bonet ha explicat que el projecte Ultramar es començà a originar “el 2011 quan vaig rebre el Premio Internacional Cubadisco 2011 pel meu àlbum Bellver al millor disc estranger. En aquell viatge, vaig poder conèixer a Pedro Reyes i més tard al grup Cuerdas del Campo que es dedica a la música popular del camp. Amb José María Vitier vaig contactar més tard a Palma quan ell va venir a fer un concert”. Tot plegat, li suposà  “un mosaic de musiques de varis colors” que juntament amb la lectura de cançons popular i poemes recollits en el Cançoner del Pare Ginard sobre l’emigració mallorquina a Cuba varen cristal·litzar en la necessitat “d’establir un diàleg entre les harmonies i músiques d’aquestes dues illes”.

El resultat és el disc Ultramar i la gira posterior, que ha servit a Maria del Mar Bonet per celebrar el mig segle de trajectòria artística. Sobre tots aquests anys, la cantautora fa una ullada enrere i assegura que “per mi cantar no és un treball, és una alegria. Per això aquests anys han passat com un alè”.

Tant el disc, que dugué un treball de producció molt lent, com la gira, que es va veure alterada per l’huracà, ha suposat un procés molt dificultós i accidentat per això “ara em fa molta il·lusió poder fer el concert a casa, al Teatre Principal de Palma”.

Durant la presentació del concert, Maria del Mar Bonet ha estat acompanyada per tres dels 10 músics que conformen l’orquestra. Tots tres reconegudíssims músics de l’escena artística cubana com José María Vitier, pianista i compositor entre d’altres treballs de la banda sonora de la pel·lícula Fresa y chocolate; Jorge Reyes, contrabaixista i arrangista de la música de Chico y Rita; i Pancho Amat, un virtuós del tres cubà.

Tots ells han elogiat la figura de Bonet i han ressaltat l’enriquidor que ha estat participar en un treball com aquest, un treball “del qual no tenc la sensació de que es tanqui, de que acabi, això no és un cercle, és un espiral” ha dit Vitier.

Més eloqüent ha estat Pancho Amat que assegura veure’s sorprès “de que una artista com Maria del Mar Bonet amb 50 anys de carrera a les espatlles s’arrisqui a enfrontar-se amb sonoritats noves en lloc de consolidar-se i afirmar-se en els seus estils. No és habitual en un artista. Trob extraordinari que ho hagi fet. I això és una bona mostra de la maduresa de la seva joventut com artista”.

Premi “Miguel Matamoros”

També han assistit a la presentació Marta Bonet, vicepresidenta de l’Instituto Cubano de la Música, que ha anunciat un nou concert el febrer de 2018 al Teatro Martí de L’Havanna, i Pedro de la Hoz, vicepresident de la Unión de Escritores y Artistas de Cuba, que ha fet públic la decisió de la institució d’atorgar a Maria del Mar Bonet el premi internacional “Miguel Matamoros” per la seva carrera i per apropar les músiques mallorquines i cubanes.

El concert de demà, que començarà a les 20 hores, té gairebé exhaurides les localitats però així i tot encara queden algunes entrades. A més de José María Vitier (piano), Jorge Reyes (contrabaix) i Pancho Amat (son cubano), actuaran Omar Pérez (guitarra), Ariel Gil (llaüt), Eduardo Llibre (percussions), José Carlos Sánchez (bateria i percussions), Alejandro Falcón (piano), Héctor Quintana (guitarres) i Jimmy James (saxofon).

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *