Per a la Cultura els darrers anys s’han caracteritzat per una manca de recursos econòmics i de finançament per a projectes culturals i artístics que en molt de casos hi han suposat el desenvolupament o no de molts d’ells.
La real feblesa dels suports prevenients de les administracions públiques envers les entitats i professionals de la cultura ha fet que, des de fa ja alguns anys, sorgissin amb força alternatives paral·leles de cerca de fons per tal de no deixar desaparèixer iniciatives que, tant consolidades com noves, perseveren en posar energies i esforços en allò que creuen i fan per tal d’ajudar al desenvolupament social i professional des de la Cultura i l’Art.
Una d’aquestes alternatives són les ja conegudes per gran part de la societat i el sector Cultural campanyes de Crowdfunding o Micromecenatge i la Cultura ha estat un dels sectors que més l’han aprofitat. Si fa 5 anys s’hagués esmentat la paraula Crowdfunding en el marc converses centrades en la cerca de recursos financers a una junta d’una associació cultural, una reunió d’artistes i creadors o un assaig d’un grup de músics la resposta més immediata hagués estat “Un què?”. Però l’estat de mancances fan que s’aguditzin els sentits i s’obri la ment a tot allò que ens ajudi a sobreviure. I és que els micromecenatge ha irromput en l’imaginari de la Cultura per quedar-se tot i que no com a via de finançament únic i permanent de projectes i entitats però si com a opció complementària de recursos i, el que és més important, participació i empoderament social i privat envers el desenvolupament d’iniciatives culturals i artístiques.
A Balears en tenim molts d’exemples de projectes que s’han pogut i es poden fer possibles gràcies a campanyes de Crowdfunding com el recent II Festival Domèstic Cultura a Casa, finançat en les seves dues edicions mitjançant la plataforma Verkami (I i II), l’acondicionament de la nova seu de la Companyia VUELTA Y VUELTA Danza Teatro, l’enregistrament de la pel·lícula ALZINA d’Omar Delorage o la investigació sobre el jaciment d’Almallutx a Mallorca.
Així, com també ha comentat Lourdes Duran en aquest article, en el que parla d’interessants projectes culturals de la ciutat de Palma, petits projectes aconsegueixen posar-se en marxa i acosten la cultura a la gent, al carrer, fomentant-la i fent-la més propera tot i les dificultats. Petits esdeveniments que aconsegueixen un públic fidel i constant, que valora la bona feina feta i que encoratja per seguir ideant estratègies per continuar produint.
I no atura perquè en l’actualitat hi ha iniciatives que criden a la col·laboració de micromecenes com el Festival COMIC NOSTRUM 2014 o el reconegut Premi Born del Cercle Artístic de Ciutadella que aquest any celebra la seva trentè novena edició.
Recolzem la Cultura!