Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

“Saber mirar salva” descobreix la relació de Blai Bonet amb l’art

Blai Bonet
REDACCIÓ PALMA, 29.11.2017. El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell ha 
presentat avui el projecte “Blai Bonet: Saber mirar salva”, impulsat des de la Casa Blai 
Bonet - Fundació Mallorca Literària. La iniciativa coincideix amb el 20è aniversari de la 
mort del poeta santanyiner i s’articula a partir de diferents mostres que tenen com a punt de 
partida el Centre Cultural la Misericòrdia, inici d’un recorregut que inclou 7 sales d’art de 
Mallorca.

El pròxim 21 de desembre farà vint anys de la mort de Blai Bonet (Santanyí, 1926-1997). Aquest mateix dia arranca el projecte Saber mirar salva “una iniciativa que demostra la vigència de Blai Bonet com un dels principals referents culturals de la nostra terra”, en paraules del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles: “aquesta iniciativa, a més, recull el fruit de quatre anys de gestió del llegat de l’escriptor i ens troba ficats de ple en els preparatius de les obres de construcció, definició museogràfica i creació de la Casa Blai Bonet a Santanyí”.

Blai Bonet deia “l’art és un vidre d’augment i saber mirar salva”. D’aquí el nom d’aquest projecte que neix amb la voluntat de donar a conèixer l’aportació de l’autor en l’àmbit de l’art a partir de la seva poesia. L’exemple més clar d’aquesta connexió es troba en la col·lecció de 117 làmines de dibuix inspirades en alguns dels seus poemes, que formen part del llegat de l’autor, actualment gestionat pel Centre Blai Bonet de Santanyí. Una trentena d’aquestes làmines, que s’exposen per primera vegada, formen part de l’exposició central que se podrà veure a la Capella de la Misericòrdia a partir del 21 de desembre. Una selecció realitzada per Maria Victòria Parra, fruit de la beca de gestió Blai Bonet de fons documental 2016-2017 concedida per la Fundació Mallorca Literària.

També al Centre Cultural la Misericòrdia, a la tercera planta, la petjada de Blai Bonet serà present a través de la mostra L’art, un vidre d’augment: una exposició antològica d’obra d’art que reuneix peces procedents de diferents col·leccions i fons d’art, comissariada per la historiadora de l’art, Carme Colom. Aquí trobarem una cinquantena d’obres de la col·lecció d’art de Blai Bonet, del Fons d’Art del Consell de Mallorca i dels fons d’art de l’Ajuntament de Palma, de la Universitat de les Illes Balears i de la Casa Planas.

L’exposició al Centre Cultural la Misericòrdia és l’inici d’un recorregut artístic més extens, que inclou obres en altres 7 sales d’art de Mallorca: el Museu Es Baluard, la Fundació Pilar i Joan Miró, el Claustre de Sant Bonaventura a Llucmajor, el Museu de Pollença, el Museu Can Prunera a Sóller i el Museu de la Cartoixa a Valldemossa. A elles se suma la mostra organitzada a la Sala d’exposicions de la Casa de Cultura de Santanyí, dedicada al vincle de Blai Bonet amb el context de l’art santanyiner.

A aquestes diferents mostres que estenen per Mallorca el vincle entre la paraula de Blai Bonet i l’art, se suma un programa d’activitats i iniciatives divulgatives entorn a la figura i obra del poeta. Un programa que arranca aquest mes de desembre i que s’allargarà durant tot el 2018, amb motiu de la commemoració de la vigència de l’autor en el 20è aniversari de la seva mort. Rutes guiades, tertúlies literàries i una jornada acadèmica organitzada per la UIB formen part de l’oferta d’activitats.

“Vull destacar la implicació de les diferents entitats i institucions que han fet possible que aquest sigui un projecte ampli i que s’estén per la geografia per Mallorca”, explica Miralles, “aquesta iniciativa beu de la feina feta els darrers anys des del Consell de Mallorca per aprofundir en el coneixement i la divulgació d’un dels nostres autors de referència. Blai Bonet sempre ha estat present, la seva veu i la seva obra segueix viva. I aquest projecte és també un pròleg de la tasca intensiva de divulgació que es podrà dur a terme a partir de 2019 des de la ja inaugurada Casa Blai Bonet a Santanyí”.

L’acte de presentació del projecte “Blai Bonet: Saber mirar salva” s’ha celebrat aquest migdia al Centre Cultural la Misericòrdia amb la presència del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles; el director insular de Cultura, Rafel M. Creus; la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells; la coordinadora de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Francisca Niell; la directora del Servei d’Activitats Culturals de la UIB, Bàrbara Obrador; la directora del Museu Es Baluard, Nekane Aramburu; el director de la Fundació Pilar i Joan Miró, Francisco Copado; el director de la Fundació Toni Catany, Toni Garau; i les comissàries de les exposicions de la Misericòrdia, Carme Colom i Victòria Parra.

Dossier del projecte facilitat pels organitzadors

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *