Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

El Museu Etnogràfic d’Eivissa es renova

REDACCIÓ EIVISSA, 6.05.2017. El Museu Etnogràfic d'Eivissa obre les portes per a
presentar tres noves exposicions monogràfiques temporals

El Museu Etnogràfic d’Eivissa obre novament les seues portes per presentar tres noves exposicions monogràfiques temporals: ‘Construcció naval. L’ofici de mestre d’aixa i calafat’, ‘La dona al Món rural pitiús vista per Chico Prats’ i ‘Cultura i religiositat popular a l’àmbit rural pitiús’.

Aquestes tres noves propostes temàtiques tenen l’objectiu principal d’aprofundir una mica més en cada un dels temes proposats, mostrant part de les col·leccions de reserva del fons del Museu Etnogràfic, mostrant-ho de forma didàctica i atractiva, a la vegada que es profunditza més en els temes en els catàlegs que s’editen per a cada exposició. Aquests catàlegs es trobaran a disposició del públic interessat en tres idiomes: català, castellà i anglès. La tasca de documentar i preparar periòdicament exposicions temporals, ve establida pels preceptes de l’International Council Of Museums (ICOM) de la UNESCO, i per la Llei de museus de les Illes Balears, i és fonamental per a la tasca de recerca inherent als museus, així com també per mostrar al públic peces diverses del fons de reserva del Museu Etnogràfic d’Eivissa.

A més de presentar aquestes tres noves exposicions monogràfiques temporals, el Museu Etnogràfic d’Eivissa, obre les seues portes amb un projecte museogràfic completament renovat, atès que el 2016 el Departament d’Educació, Patrimoni, Cultura, Esports i Joventut del Consell d’Eivissa va encarregar un nou projecte tècnic museogràfic per a la actualització dels recursos expositius, que ja tenien més de vint anys. Recordem que el Museu de can Ros es va inaugurar l’1 de maig de 1994 i, per tant, el discurs i la proposta expositiva necessitaven una renovació i modernització, per fer-les més didàctiques, interactives i dinàmiques. Així, idò, les persones visitants podran gaudir d’un Museu més atractiu i adaptat al segle XXI.

“Vint-i-tres anys després de la seua inauguració, aquest Museu necessitava un nou projecte museogràfic per posar-lo al dia”, ha comentat durant la inauguració el conseller insular d’Educació, Patrimoni, Cultura, Esports i Joventut, David Ribas, qui també ha recordat l’inversió de 160.000 euros que enguany es destina al Museu Etnogràfic: “totes aquestes mesures demostren la nostra ferma aposta pel Museu Etnogràfic i, per extensió, el nostre compromís amb la protecció, valorització i promoció de la cultura i el patrimoni d’Eivissa”.

El projecte tècnic museogràfic va ser encarregat a una empresa catalana especialitzada en projectes museogràfics que ha treballat arreu de l’Estat i d’Europa. Tot i que enguany s’està realitzant la implementació de la major part d’aquest projecte, resten encara detalls pendent que aniran completant el projecte al llarg del 2017. Aquesta tasca està dirigida per Antoni Nicolau, tècnic especialista en museografia.

Per a la posada a punt de can Ros, antiga casa pagesa seu del Museu Etnogràfic, amb reparació i modernització de tot l’equipament museístic, a més de la preparació de les tres noves exposicions, de tot el tema gràfic i d’impressions s’han destinat uns 160.000 €, dels pressupostos de 2017, que fan que el Museu tengui un atractiu i una presència renovada, actual i atractiva.

Durant la inauguració d’avui s’han preparat també tallers didàctics infantils, tallers d’artesania tradicional i es podrà gaudir d’una visita al Museu amb les explicacions de les ‘Pageses Emprenyades’, del grup Eiviss Teatre, que amb la direcció de Neus Torres guiaran al públic en una visita teatralitzada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *