Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

El Museu de Manacor estrena nou equipament i material de divulgació a la sala de Son Peretó

Museu de Manacor, sala Son Peretó
REDACCIÓ PALMA, 24.11.2017. I ho fa amb la col·laboració del Departament de Cultura del Consell
de Mallorca que, a través de les inversions en equipaments culturals, ha sufragat la renovació
del mobiliari de la sala, mentre que l’Ajuntament de Manacor s’ha fet càrrec del projecte 
museogràfic. Un espai que ara disposa d’un nou element de divulgació: l’audiovisual «Del 
jaciment al museu», que mostra el procés de museïtzació d’un esquelet localitzat a la basílica
de Son Peretó, i que forma part del projecte de difusió dels museus locals de Mallorca que 
impulsa el Consell.

La sala dedicada a l’antiguitat tardana del Museu d’Història de Manacor renova discurs i també instal·lacions, gràcies a la col·laboració institucional. La sala acull la valuosa col·lecció de mossèn Aguiló, declarada Bé d’Interès Cultural l’any 2005, i que conté restes de les successives excavacions fetes al jaciment arqueològic paleocristià de Son Peretó des de l’any 1912.

Ara la sala s’ha renovat completament, tal i com ja es va fer amb la sala romana. Un projecte que s’ha beneficiat del fons municipal d’inversions per a equipaments culturals del Departament de Cultura del Consell de Mallorca –amb 10.927 € per a la renovació del mobiliari– i també d’un projecte de difusió dels museus locals de Mallorca, que impulsa la Secció de Museus del Consell. Es tracta de l’audiovisual «Del jaciment al museu», de vuit minuts de durada, i que explica els procediments de feina que se segueixen des que es localitza i s’extreu un esquelet d’un enterrament de la basílica de Son Peretó fins que acaba formant part d’una exposició en el Museu d’Història de Manacor –com es fa l’extracció dels ossos, com es netegen, l’estudi antropològic de les restes per determinar sexe, edat i alçada de l’individu, el registre d’aquestes restes a la base de dades del Museu… .

Moltes d’aquestes imatges han estat enregistrades durant la darrera campanya d’excavació al jaciment de Son Peretó, que compta amb el suport del Consell de Mallorca amb una aportació de 11.000 € aquest 2017 a través de la convocatòria de subvencions per a la realització d’intervencions arqueològiques i/o paleontològiques a l’illa de Mallorca.

Aquest és el segon audiovisual que la Secció de Museus del Departament de Cultura del Consell produeix per difondre la tasca dels museus locals de Mallorca, després del que s’ha dedicat a «La dona i la indústria de la sabata» i que es pot veure actualment al Museu del Calçat i de la Pell d’Inca.

«Amb la iniciativa del Museu de Manacor aglutinam diferents línies de feina que impulsam des del Departament”, ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles: “és necessari posar a l’abast dels municipis ajudes per dur a terme projectes d’investigació en els jaciments arqueològics. Però fer recerca sense poder-ho mostrar no té sentit i, per tant, aquí pren importància la línia d’ajuts per millorar equipaments culturals i també posar a l’abast dels museus noves eines divulgatives. Un museu és molt més que un contenidor de peces d’art; és un espai viu que ha de fomentar el coneixement del nostre patrimoni cultural. La divulgació és la millor eina que tenim per acostar els museus a la gent”.

L’Ajuntament de Manacor ha aportat 24.000 € al projecte museogràfic, que ha permès renovar completament la sala dedicada a l’antiguitat tardana del Museu d’Història de Manacor. «Des de l’Ajuntament estam convençuts que hem de renovar el discurs del museu d’acord amb els estàndars internacionals i d’acord amb el que espera trobar la gent d’arreu del món que ens visita», ha explicat la regidora de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà, «en aquest senit, crec que és important la introducció en el museu del llenguatge audiovisual per explicar a tot el món la feinada que s’ha de fer perquè una peça arqueològica acabi en un museu».

Aquest 2017, el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca ha concedit 29.000 € als ajuntaments per a inversions en museus, la qual cosa s’ha traduït en millores d’aquests espais als municipis de Manacor, Pollença, Inca i Fornalutx.

La inauguració de la reforma de la sala de l’antiguitat tardana del Museu d’Història de Manacor es durà a terme aquest dissabte, 25 de novembre, a les 17 hores a la seu d’aquest museu.

A l’acte de presentació que s’ha celebrat aquest dimecres han assistit el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Francesc Miralles, la regidora de Cultura i Turisme de l’Ajuntament de Manacor, Antònia Llodrà i la directora del Museu d’Història de Manacor, Magdalena Sales.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *