Nom : Central Tèrmica d’Alcúdia
Datació : 1957
Adreça : Camí d’Alcanada
Illa: Mallorca
Coordenades : 39.836720, 3.152959
Titularitat : Privada
Tipología : Central Elèctrica
Sector : Energia i gas
Fitxa descriptiva : A finals de 1957 s’inaugurà a la Badia d’Alcúdia una nova central tèrmica que havia de servir per abastir d’electricitat bona part de l’illa de Mallorca. Aquesta podia funcionar tant amb fuel-oil com amb lignits (carbó de mina). Destaca la gran mole de l’edifici central amb les dues torres de toves que contribuexen a la fesomia del perfil de la badia. Al voltant de les instal·lacions elèctriques pròpiament dites hi ha una sèrie d’edificacions que constritueixen els annexes necessaris a la indústria. Així hi podem trobar des de magatzems pròpiament industrials fins a vivendes per als treballadors de la central.
…. Inaugurada pel general Franco en 1957 i construïda per Ramón Vázquez Molezún, Medalla d’Or d’Arquitectura del Govern espanyol, la que va anar la primera central que va proporcionar energia elèctrica a Mallorca no es va emplaçar en la primera línia de mar per les vistes, sinó perquè els carregaments de carbó arribaven per mar.
Amb la construcció d’És Murterar, la vella central va quedar en desús fa més de deu anys. Només les dues esveltes xemeneies de formigó, ara protegides, se salvaven del dantesc espectacle que oferien els 90.000 metres quadrats d’asfalt orfes d’activitat.
[…] El clar del bosc suposa integrar les dues torres en una gran arboleda. El jurat va destacar, precisament, l’equilibri i la proporció entre els elements arquitectònics i la seva integració en el paisatge boscós.
Alonso Hernández defensa que les instal·lacions segueixin connectades amb el Port Esportiu d’Alcúdia i el nucli residencial de Alcanada a través d’1.000 metres quadrats connectats directament amb el mar. En aquest recorregut, el visitant es toparà amb la torre de defensa del segle XVII.
L’edifici central, que porta la petjada de Ramón Vázquez, es conserva amb petites alteracions. Serà el museu pròpiament dit i inclourà tallers característics de l’època industrial de Mallorca en els quals es vol mostrar com es treballava i vivia en la colònia industrial abans del devessall turístic. L’immoble comptarà amb una biblioteca i un *auditorium.
El projecte, que ha guanyat el primer premi dotat en 80.000 euros, reconvertirà els tancs de la central, que albergaven el combustible, en espais expositius; mentre que l’antiga pedrera serà transformada per acollir un amfiteatre per a espectacles a l’aire lliure. […]
Mireya Roura: La vella central tèrmica d’Alcúdia serà un museu integrat en un bosc (fragments: elmundo.eldia.com / 2007)
….La central tèrmica va ser construïda per la companyia Gesa a la fi de la dècada dels anys 50 en el port d’Alcúdia emmarcada en l’estratègia d’expansió elèctrica de la illa. La ubicació en la costa del nord es devia a l’existència d’un moll d’atraqui per a bucs de tonatge mitjà i a la seva proximitat amb les zones mineres de la illa en les quals s’extreia el lignit necessari per a la producció d’electricitat. Després d’una etapa en la qual la central va funcionar a ple funcionament, amb tres grups de vapor, dos d’ells de 15.000 kilowats i un altre de 37.500, amb visita del Generalísimo inclosa al maig de 1960, la infraestructura es va donar de baixa entre 1982 i 1984, substituïda per la nova central d’És Murterar, més potent i adequada per cobrir la creixent demanda elèctrica.
Des de llavors, l’antiga central va iniciar el seu declivi particular, amb la maquinària inclosa, que encara roman a l’interior de l’edifici.
Futur incert
A principis de l’actual legislatura, el Consell de Mallorca, l’ajuntament d’Alcúdia i la companyia Endesa van promoure un ambiciós projecte de reconversió de l’antiga central en un museu d’art contemporani que, segons els promotors, havia de convertir-se en la instal·lació museística més moderna de la illa. El seu pressupost inicial es va xifrar en 21 milions d’euros.
El projecte, el disseny del qual es va adjudicar a un estudi d’arquitectes de Pamplona, va ser batejat com ´Un clar en el bosc, i el seu objectiu era el de reformar l’edifici i integrar-ho en l’entorn boscós. Però la crisi econòmica ha refredat el projecte, fins al punt que ningú sap si podrà executar-se.
Ara com ara, l’única intervenció que les institucions pretenen treure endavant se centrarà en una part de l’entorn de l’antiga central elèctrica, prop de la Torre Major, una proposta urbanística prevista en el Pla Territorial de Mallorca. Es tracta d’una petita actuació que suposarà un primer pas cap al projecte global i que compta amb un pressupost de 600.000 euros procedents dels fons estatutaris.
Joan Frau . Alcúdia DM (30/04/2011)
El poblat va ser dissenyat per l’arquitecte Josep Ferragut, l’obra del qual més destacada és l’església de la Porciúncula. En el poblat se situen 30 cases de diferents categories, segons el càrrec de l’empleat, 17 de les quins estan abandonades i només 13 estan ocupades. Els veïns, que resideixen en règim de lloguer fins a la seva jubilació, lamenten que no compten amb uns “requisits mínims de seguretat i habitabilitat de les llars”.
La colònia era autosuficient, comptava amb una església, un col·legi, un economat, un parc infantil, un local destinat a l’oci que cridaven “casinillo”, zona esportiva i piscina. En l’actualitat només es dóna ús a la capella de Nostra Senyora de la Llum, la resta d’instal·lacions estan en ruïnes o cedides a l’Ajuntament.
Les acusacions
El 31 de juliol el secretari de comunicació d’UGT de Gesa, Josep Borràs, va presentar un escrit sol·licitant que en el termini de 15 dies “l’empresa apliqui les mesures pertinents per corregir les deficiències del poblat”.
Borràs va destacar: “Sospitem que Gesa pràctica mobbing immobiliari, és a dir, pretén declarar l’immoble en ruïna per tirar als inquilins”.
El president d’Arca, Joan Pascual, va destacar que “aquest municipi explica molta riquesa en patrimoni i aquest poblat és part d’ella. No es pot perdre ni arrasar ja que aquesta arquitectura és part del patrimoni dels anys 50. Cal buscar una figura legal perquè protegeixi aquest patrimoni”.
Maria Font és la dona d’un treballador i tots dos porten 18 anys vivint en el poblat. “L’estat d’abandó és brutal, tant dins de les cases com fos. Cal conviure amb rates i humitat en les parets. El jardí ho mantenim nosaltres i les persianes estan trencades. El poblat és comparable amb Son Banya”, va destacar. Un altre veí va explicar que “a la nit és el pitjor perquè moltes vegades hi ha gent que es fica en els habitatges abandonats”.
L’alcalde, Miquel Ferrer (UM), va destacar que “tota la zona pertany a Gesa, fins i tot els carrers i l’enllumenat. Els habitatges es troben en sòl urbà i estan catalogades, per tant, no es poden derrocar. Ferrer també va explicar que “en les Normes Subsidiàries la zona està catalogada dins d’una unitat d’actuació, és a dir, que abans de donar una llicència s’ha de presentar un projecte de cessions”.
Marga Soler .Alcúdia 23/08/2008
Crèdits
Fotos : patrimonioindustrial.es, fabian.balearweb.net, Andreu (Explorers Club Mallorca)
Redacció de la fitxa : Pilar Esteve
Darrera revisió : 09:11.2015
Bibliografia , referències i enllaços :