Nom: Màquina de desvirar cantos.
Datació: Ca, 1910. Afegits: 1950 – 1960.
Adreça: Museu del Calçat i de la Pell. Antic Quarter General Luque
Avinguda del General Luque, 223 07300 Inca
Illa: Mallorca
Titularitat: Pública
Tipologia: Bé moble
Sector: Indústria de la Pell i del Calçat
Fitxa descriptiva: La màquina de desvirar cantos servia per a retallar el sobrant de la sola de la sabata una vegada aquesta estava cosida. Aquesta tasca es realitzava amb una fresa de puntes metàl·liques i afilades que permetien eliminar els sobrants de la sola i anivellar els costats de la sola i el tacó. A la pròpia màquina es poden observar dos tipus de freses, la incorporada al braç esquerra, de perfil llis, i la de canto bisellat.
La màquina que ens ocupa és un exemple particular, ja que es tracta d’una hibridació, la qual cosa implica que la màquina ha estat modificada i compta amb afegits de diferents èpoques. La base i la columna de la màquina conformen la part originària, datada en torn al 1910. Aquesta estructura fou modificada en un moment indeterminat, en torn als anys 50-60. Es canviaren la politja i la corretja de transmissió, que originàriament feien funcionar la màquina, per un motor elèctric. A més s’afegí un sistema d’aspiració, l’afilador de freses i un bidó que, segons diverses fonts, podria tenir la funció de emmagatzemar greix. Aquesta modificació va permetre usar la màquina per a desvirar cantos.
A la base de la màquina es pot veure la inscripció “United Shoe Machinery Company de France”, filial a través de la qual es gestionava el mercat espanyol a principis del segle XX, i que comptava amb una seu a la ciutat de Barcelona. Però, fins al 1917, no començà a operar la filial espanyola de manera autònoma.
La placa que podem veure a la columna, per tant, és posterior a la creació oficial de la filial de Barcelona, probablement instal·lada al voltant dels anys 20, moment en que es va crear una sucursal a Mallorca. En qualsevol cas, la inscripció és un altre indici sobre la data de creació de la màquina, anterior al 1917.
La inscripció de la placa, “United Shoe Machinery Company. Sociedad Anónima Española. Calle de Fortuny, 5. Barcelona”, ens remet al primer període de la filial espanyola, quant es trobaven al carrer de Fortuny, ubicació que van canviar el 1928 per motius de manca d’espai.
Crèdits
Fotos: Catalina Ginard
Redacció fitxa: Catalina Ginard i Sandra A. Rebassa
Darrera revisió: 14 de Maig de 2015
– Manera, Carles (dir.) (2002): Las islas del calzado. Historia económica del sector en Baleares (1200-2000), Lleonard Muntaner editor, Palma de Mallorca
– Miranda Encarnación, Jose Antonio (1996): La industria del calzado en España, 1860-1959: la formación de una industria moderna y los efectos del intervencionismo estatal, Tesi doctoral, Universitat d’Alacant.
– Pieras Villalonga, Miquel; Marquès Sintes, Miquel A (1993): “Dos pobles productors de sabates: Inca i Alaior. Primeres comparacions.” a Revista de Menorca, Ateneu científic, literari i artístic, 127 – 158
– Pieras Villalonga, Miquel (2000): “La indústria del calçat a Mallorca (1929 – 1939). El cas d’Inca” a V Jornades d’Estudis Locals, Ajuntament d’Inca, 141 – 151
– Pieras Villalonga, Miquel (2013): “La indústria del calçat el 1950 a Inca. Primeres dades numèriques” a XIV Jornades d’Estudis Locals, Ajuntament d’Inca, 117 – 125.
– Font oral: Antoni Planas
– Boletín Oficial de la Propiedad Industrial (BOPI)
– Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya