Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Poblat Verge de la Llum Palma

Nom: Poblat Verge de la Llum Palma

Datació: 1957

Adreça:  Carrers 327 i 328 del Polígon de Llevant de Palma

Illa: Mallorca

Coordenades: 39.564886, 2.666719

Titularitat: Privada

Tipologia: Bé immoble (habitatges)

Sector: Electricitat

Fitxa descriptiva:

El poblat Verge de la Llum de Palma és una urbanització de 108 habitatges socials construïts  l’any 1957 en el marc del projecte de reforma del conjunt industrial de la Central III de Palma –GESA– dut a terme per l’arquitecte Josep Ferragut.

Aquest poblat consta de quatre blocs de tres plantes i quatre més de quatre plantes amb el traçat de carrers i zones de jardins. Dits habitatges estaven destinats als  treballadors de GESA en règim de lloguer o compra fiançada per la mateixa empresa. Actualment aquests habitatges són propietat de particulars i no s’intueix el seu passat industrial a causa de la demolició del conjunt d’edificacions de la Central III l’any 2007 en Pla de Reforma de la Façana Marítima de Palma i la construcció del Palau de Congressos.

La Central III fou construïda entre els anys 1917 i 1918 al caseriu des Portitxol per l’empresa La Palma de Mallorca, Companyia Mallorquina d’Electricitat S.A, la qual es fusionà amb La Societat d’Enlluernament per Gas S.A., constituint Gas i Electricitat S.A. –GESA– l’any 1927. La central tèrmica deixà de funcionar l’any 1928, però el recinte d’edificacions cresqué i albergà diferents usos durant el segle XX –magatzems, tallers de formació, oficines…–

Cal esmentar que el mateix arquitecte executà també  l’any 1957 la construcció de poblat industrial de GESA situat al costat de la central tèrmica Central I del Port d’Alcúdia.

Crèdits 

Fotos: Goolzoom

Redacció de la fitxa: Francisco Javier Sánchez Salas

Darrera revisió: 14 de juny de 2016, 08.11.2018

Bibliografia, referències i enllaços

Nova cerca Tornar a la cerca