Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Sa Fàbrica Nova

Nom : Sa Fàbrica Nova

Datació : Finals segle XIX

Adreça : Camí de Cas Jurat, 2, 07100 Sóller

Titularitat : Privada

Tipologia : Ben Inmoble

Sector : Indústria tèxtil

Fitxa descriptiva : Es tracta d’una de les últimes, de les catorze indústries tèxtils mallorquines, que va funcionar a ple rendiment a Sóller. Creada a la fi del segle XIX per l’empresa Tèxtil Mallorquina S.A, societat impulsada per Damián Mayol, qui va ser propietari de diverses fàbriques a la zona, va tenir el seu gran apogeu a partir de la Guerra Civil, quan les tropes franquistes van bombardejar el nucli industrial de Barcelona i va ser Sóller qui va suplir la producció de les fàbriques catalanes.

Es dedicaven principalment a la fabricació de teles per a la confecció de roba i llençols. La instal·lació tenia dues plantes en les quals es disposaven 45 telers, així com altra maquinària necessària en la producció tèxtil com és la tintoreria o la secció d’acabats. L’electricitat era produïda per un motor de gas de la marca Deutz.

 

Cessa la seva producció en 1997, sent una de les últimes a abandonar el sector. Després del cessament, la fàbrica s’ha convertit en un lloc abandonat, amb tot disposat tal com ho van deixar els empleats. En 2013, per iniciativa dels hereus Sóller i l’empresari Franz Kraus, s’ha plantejat un projecte empresarial i cultural, on l’objectiu principal és convertir la Fàbrica Nova en un espai que agrupi activitats artístiques i culturals amb les empresarials, instal·lant-se a més d’un espai cultural, part de la indústria agroalimentària de Kraus, “Fet a Sóller”

La veritat és que ningú ha vist fins avui un projecte museístic o cultural mínimamente seriós. Tot ha quedat en paraules i declaracions més o menys confuses

 

Crèdits 

Fotografies : 

 

Redacció de la fitxa : Pilar Esteve Gamundí, Andreu Carles López Seguí

Darrera revisió : 17.08.2015; 08.11.2018

Bibliografia, referències i enllaços :

www.patrimonioindustrial.es

Fotos Biel Ensenyat a Flicker

Patrimonio Industrial Arquitéctonico

100 elementos del patrimonio industrial

Alta Mar

Acord del Ple del Consell de Mallorca, adoptat a la sessió de dia 26 de juliol de 2018, de declaració de Bé d’Interès Cultural, amb categoria de monument a favor de Sa Fàbrica Nova, del terme municipal de Sóller. (Exp. 595/2017)

 

Nova cerca Tornar a la cerca