Sa Salinera

Sa Salinera

Nom : Sa Salinera

Datació :Segle IV a.C.

Adreça : parcel.la 67 , polígon 1 Ses Salines

Coordenades : 39.322309, 2.992049

Illa : Mallorca

Titularitat : Privada

Tipologia : Conjunt industrial

Sector : Mineria i activitats extractives

Fitxa descriptiva : Les salines de Sa Vall, situades a la Colònia de Sant Jordi donen nom al municipi i consta que ja van ser explotades pels cartaginesos i pels romans, així com per les altres civilitzacions que han deixat la seva petjada al municipi. Val a dir que aquestes salines encara extreuen sal a la manera tradicional.

 

Localitzades en el terme municipal de Ses  Salines, van ser explotades per primera vegada al segle IV a. de C. pels púnics. Després de ser explotades pels romans, van ser abandonades fins a la conquesta de Jaume I, que les va donar a Arnau de Cruïlles en 1255. L’any 1302, estaven en possessió de Pere de Torrella i, en 1383 Arnau de Torrella les ven a Guillermo Descatlar, a la família de la qual segueixen pertanyent fins a l’actualitat.

 

En concret, les salines de la Colònia són de la més antigues del Mediterrani, datades al segle IV a. de C. Existeix constància que els fenicis ja practicaven el comerç de la sal en aquesta àrea de la illa. El producte ha estat bàsic per a la conservació del peix en tot el Mediterrani. Els romans, i posteriorment els àrabs, van heretar una tradició que ha arribat fins als nostres dies.
Les privades Salines de Sa Vall registren cada temporada una extracció aproximada de 500 tones de sal comuna (la recollida-cull es concentra entre els mesos de juliol i setembre). Disposa de set basses productives. Per aconseguir un quilo de sal fan falta 37 litres d’aigua. Constitueix un espai semi natural.

Tenen un gran valor històric, econòmic i ecològic, i donen el nom al poble de Ses Salines

 

Crèdits 

Fotos : (en b/n) : Bartolomé Prohens Mas (1948)

Redacció de la fitxa : Pilar Esteve

Darrera revisió : 22 de febrer de 2016

Bibliografia, referències i enllaços : 

http://www.ajsessalines.net/documents/index.ct.html?tIte=cataleg-de-patrimoni&sqlw_tema=3460

 

Nova cerca Tornar a la cerca