Torre de l’antiga fàbrica d’electricitat d’Alarò

Nom: Torre de l’antiga fàbrica d’electricitat d’Alarò

Datació: 1901

Adreça: Avinguda Constitució, 11

Illa: Mallorca

Coordenades: 39.705200, 2.791069

Titularitat: Pública

Tipologia: Ben Immoble – Element Industrial

Sector: Energia – Electricitat

Fitxa descriptiva: L’especialització sabatera d’Alaró a partir de l’any 1870 es complementa amb la concessió de les primeres explotacions carboníferes de lignit, dins d’aquest context de modernització s’explica el funcionament de la central elèctrica, la primera que s’establí a Mallorca.

La fàbrica va ser construïda sota el patrocini dels germans Gaspar i Josep Perelló, comerciants locals de sabó i oli. I es va inaugurar el setze d’agost de 1901. Era una central tèrmica moguda per una màquina de vapor de 100 c.v. que tenia un volant de 7 metres de diàmetre i dues calderes que alimentaven dues dinamos que giraven a un règim de 800 r.p.m. i produïen una energia elèctrica que es distribuia a 150 volts. A més de la producció elèctrica, la instal.lació servia per moure la maquinaria d’asserrar marbre i fusta i fabricació d’oli i sabó.

L’arribada de l’electricitat a Alaró és un clar indicador del nivell de modernitat assolit pel poble a finals del XIX. Però també fou una fita clau per explicar el procés de desenvolupament econòmic i social, fugint de la dependència agrícola que caracteritzà molts de municipis illencs i que creà una idiosincràsia pròpia, moderna i pionera, que té en la central elèctrica un punt de referència vàlid per l’Alaró d’avui i demà.

De la que fou la primera fàbrica d’electricitat de Mallorca en resta tan sols el primer cos del fumeral, conegut com la “Torre de l’Electricitat”. Es composa aquesta edificació de dos murs concèntrics, de forma tronc piramidal i base octogonal. L’exterior, construït de maçoneria i rematat per una cornisa de marès, i l’interior està construït en totxo. Entre ambdós hi ha una escala que puja fins a nivell de la cornisa.

Al valor arquitectònic d’aquesta construcció, com a característica de la morfologia urbana del poble, s’hi afegeix el seu interès com a element d’arqueologia industrial, únic testimoni d’un primer esforç industrialitzador de la nostra illa

Crèdits

Fotos: Catàleg Consell de Mallorca (autor desc.)

Redacció de la fitxa: Andreu Carles López Seguí

Darrera revisió: 18.05.2015

Bibliografia, referències i enllaços:

Incoació  BOCAIB 29/07/1993

Declaració BOCAIB 13/06/2000

Agraïments:

 

Nova cerca Tornar a la cerca