Nom: Túnel del Tren
Datació: 1931-1964
Adreça: Plaça Espanya – Parc de la Mar. Palma.
Coordenades: 39.566393, 2.649338
Titularitat: Pública
Tipologia: Bé Inmoble
Sector: Transport
Fitxa descriptiva:
L’any 1926 la companyia dels FF CC de Mallorca començà les obres de construcció d’un túnel a través del subsòl del casc antic de la ciutat de Palma, pel qual havia de transitar la línia de mercaderies –Linea del Puerto– en substitució de l’antic traçat per superfície de la mateixa línia que connectava des de l’any 1877 l’estació del tren amb el port comercial de la capital balear. El traçat inicial transcorria per l’interior de les murades, concretament per l’antic curs del torrent de Sa Riera. Aquest traçat fou dissenyat –per Eusebi Estada– com a una solució provisional, però el creixement constant de la ciutat dificultava la creació de rutes alternatives i per això finalment s’optà per la línia soterrada.
Aquesta solució, a més de resoldre les molèsties d’una línia de tren que travessava la ciutat, va permetre descongestionar el transit pel centre i esquivar les restriccions a l’ús de locomotores potents (Molina de Dios, R., 2012). L’obra fou projectada per l’enginyer militar Luís García Ruiz i comptà amb un pressupost de 2.513.704 pts (Peris, J., 2012).
El túnel del tren s’inaugurà el 5 de febrer de 1931. Dels 2.046 metres de longitud de la línia, 1.252 eren del túnel i precisament el material extret de la perforació serví per construir una nova estació per a viatgers i de classificació de mercaderies, guanyant a la mar un espai considerable on actualment trobem l’esplanada del Parc de la Mar. La nova estació afegí 900 metres de vies secundàries, que juntament amb les vies que s’estenien pel Moll de la Riba allargaren la línia fins els 3,7 km (Autoritat Portuària de Balears, 2016).
Cal esmentar la importància del tren en el desenvolupament econòmic de l’illa. Primer, per la connexió directa dels ítems susceptibles de ser exportats amb el trànsit marítim; i segon, per la redistribució interna d’articles i matèries primeres. Així, el tren fou sinònim de dinamisme econòmic i justament per això moltes factories s’instal·laren a les immediacions de les vies, fins i tot algunes d’aquestes empreses disposaren de ramals propis d’accés al ferrocarril.
Realment la Línia del Port mai arribà a ser rentable a causa de la fort competència del transport per carretera, encara que entre els anys 1937 i 1946 trobem un repunt del transport ferroviari degut a les restriccions de combustible derivades de la Guerra Civil i l’aïllament de la postguerra. Així mateix, els canvis en el sistema econòmic i l’arribada de turistes posà de manifest les limitacions de la xarxa ferroviària de l’illa, construïda per transportar bens exportables cap a Palma, però incapaç d’arribar-hi a les zones costaneres més dinàmiques econòmicament. A tot això cal afegir la inauguració del Dic de l’Oest l’any 1955, que desvià gran part del transit portuari cap al ponent de la badia, lluny de les instal·lacions ferroviàries, el que afavorí l’augment considerable del transport motoritzar (Molina de Dios. R. 2012).
La nacionalització de FF CC de Mallorca per l’Estat entre els anys 1951 i 1959 i la seva integració definitiva dins Ferrocarriles Españoles de Vía Estrecha (FEVE) precipitaren la desaparició de la línia de mercaderies dins de les mesures de sanejament de la companyia. Finalment, el 31 de desembre de 1964 se suprimí definitivament la Línia del Port.(Molina de Dios. R., 2012).
Actualment el túnel del tren segueix clausurat, i malauradament no s’ha pogut mantenir el traçat original degut a la construcció dels aparcaments soterranis de Plaça Major i del Mercat de l’Olivar. Fins i tot, durant la planificació del metre de Palma, es va plantejar l’aprofitament del túnel mitjançant una línia de metre entre Plaça Espanya i el Parc de la Mar, amb la construcció d’uns corredors per connectar els ramals tallats en les obres dels aparcaments.
- Traçat de superfície (1877-1931): Estació del ferrocarril, Av. Alexandre Rosselló, Via Alemanya, Via Roma, Rambles, Passeig des Born i Moll Vell.
- Traçat subterrani (1931-1964): Estació del Ferrocarril, Mercat de l’Olivar, Portella-Ses Voltes, Moll Vell.
Crèdits
Fotos: Fons Carlos Olmo Ribas (antigues); Francisco Javier Sánchez Salas (actuals)
Redacció de la fitxa : Francisco Javier Sánchez Salas
Darrera revisió: 20/10/2016
Bibliografia, referències i enllaços
- Autoritat Portuària de Balears (2016) 85 años del Túnel del Ferrocarril del Puerto de Palma. Recuperat el 10 de maig de 2016 de: http://www.portsdebalears.com/es/noticia/85-a%C3%B1os-del-t%C3%BAnel-del-ferrocarril-del-puerto-de-palma
- IB3 (novembre de 2013) La Fàbrica Desapareguda, capítol 1 El ferrocarril, [consultat 1 de maig de 2016]. Disponible en: http://ib3alacarta.com/carta?id=a9031186-9951-4a61-95ae-aa33f59bf8c7
- Molina de Dios, R. (2012) “Comercio marítimo en la Ciudad de Palma. De la connivencia a la postergación (1877-1964)”. V Congreso de Història Ferroviaria, pp 1-16.
- Peris, J., (23 maig 2012) Tranvía de Palma ( línea desde la estación de Ferrocarriles de Mallorca al Puerto de Palma). Ferrocarriles de España, Recuperat de: http://www.spanishrailway.com/2012/05/23/tranvia-de-palma-linea-desde-la-estacion-de-ferrocarriles-de-mallorca-al-puerto-de-palma/