Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

El Patronat de la Fundació Pilar i Joan Miró presenta els pressupost i activitats pel 2017

REDACCIÓ PALMA, 14.12.2016 L’any 2017 comprèn els actes commemoratius del 25è aniversari de la
institució

El Patronat de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca va aprovar ahir el pla d’actuació i el pressupost prevists per a l’any 2017. En aquesta reunió, presidida pel batle de Palma i president del Patronat, José Hila Vargas, també s’ha donat compte als patrons de les noves incorporacions de personal i d’un augment de les tarifes actuals, que es farà efectiu a partir de l’any vinent.

El pressupost del 2017

La Fundació preveu treballar amb un pressupost total de 2.149.000 € per a cobrir les despeses generals de la institució i per a desenvolupar el seu programa d’activitats, que inclou exposicions, tallers educatius i familiars, activitats divulgatives i els diferents actes commemoratius del 25è aniversari de la institució.

Aquest pressupost es divideix en un 58% d’aportació municipal, amb un total de 1.242.000 €, el mateix que l’any 2016; una part significativa d’ingressos generats per la Fundació Pilar i Joan Miró –el 25%–, que sumen una previsió de 522.241 €, i un 17% que es preveu obtenir durant el 2017 per diferents vies de finançament: patrocinis, lloguers d’espais, programa d’Amics de la Fundació Pilar i Joan Miró, etc.

Pla d’actuació 2017

Durant el 2017, any de commemoració del 25è aniversari de la Fundació, es duran a terme dues exposicions de gran envergadura. D’una banda, l’artista mallorquina Patricia Mato-Mora, guanyadora del Premi Biennal Pilar Juncosa & Sotheby’s 2015, treballa en la instal·lació ceràmica que s’exposarà del 19 de març al 6 de juny de 2017. Un projecte que es desenvolupa als Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró i que estableix una lectura poètica home-natura, una simulació de les cadenes dels grans vaixells i el deteriorament provocat per la mar, que enfronta la natura amb el que l’home ha creat.

D’altra banda, l’exposició commemorativa del 25è aniversari arribarà sota la idea de “Miró mai vist” el 24 de juny de 2017, coincidint amb l’onomàstica de l’artista. Serà una mostra d’obres mai exposades a la Fundació que farà una revisió de la feina de Miró als tallers de Mallorca entre 1956 i fins a finals dels anys 70. Una selecció que marca el seu establiment de vincles a l’illa i l’obtenció d’un reconeixement local i internacional.

Quant a les activitats previstes, la Fundació continuarà potenciant el seu programa didàctic per a centres escolars i famílies; els cursos i tallers d’obra gràfica, així com l’edició i la col·laboració amb artistes, i un programa d’activitats culturals que comprèn les següents àrees: música i dansa, fotografia i cinema, arquitectura i paisatge o conferències i seminaris.

Pla d’inversions en infraestructures

El Patronat de la Fundació Pilar i Joan Miró també va aprovar la presentació del pla d’inversió en infraestructures per als pròxims dos anys, que inclou la rehabilitació integral de Son Boter, la intervenció a l’Edifici Moneo (concretament a la coberta) i la restauració del Taller Sert.

Per a emprendre aquest pla d’inversions l’Ajuntament s’ha compromès a cercar vies de finançament externes, com la Llei de capitalitat, la taxa turística o bé els fons europeus, que abasten una intervenció a la zona de ponent.

Per si no es pot obtenir el 100% del finançament d’aquestes fonts, el Patronat ha facultat la Comissió de Govern (òrgan de gestió) perquè pugui disposar de la meitat dels actius financers de la Fundació Pilar i Joan Miró, fins a un màxim de 700.000 €, dins el termini 2017-2018. Aquests actius són un fons d’estalvis que té la institució per a cobrir les despeses de manteniment i renovació museística.

Incorporacions de personal

La Direcció va donar compte al Patronat de les incorporacions de personal que la Fundació ha duit a terme durant el 2016: dues auxiliars d’educació, un tècnic superior de comunicació i màrqueting, i un administrador.

Queda pendent la finalització del concurs-oposició per a cobrir la plaça de tècnic de grau superior de conservador/ra. Es preveu que aquest professional s’incorpori el primer trimestre de 2017.

Noves tarifes des de l’1 de gener

Per últim, es va informar de l’augment de tarifes previst per al 2017, que actualitza els preus establerts l’any 2007. L’entrada a l’espai passarà de 6 a 7,5 € i la tarifa reduïda (residents, joves, pensionistes, etc.) de 3 a 4 €. L’increment respon a la necessitat d’afrontar nous reptes i garantir el manteniment del nivell d’oferta i activitat de la Fundació Pilar i Joan Miró, a més de reforçar l’autonomia financera de la institució.

Així mateix, la gratuïtat de l’entrada els dissabtes, que ara és de portes obertes tot el dia, passarà a ser el capvespre, a partir de les 15 h, i el primer diumenge de cada mes.

Aquesta reunió del Patronat de la Fundació Pilar i Joan Miró és la segona que es du a terme des que es va nomenar el nou director el passat mes de febrer, Francisco Copado.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *