Plataformes Digitals Culturals

Hola a tothom

Com ja sabeu (i sinó aquí us podeu informar) avui dimecres 25 organitzem el nostre primer tuitdebat #CulturAX de 19h a 20h dedicat a Plataformes Digitals Culturals.

És curiós però si cercam a un bon diccionari,  com el DIEC per exemple, el terme “Plataforma Digital” no trobam cap entrada coincident. Com a molt trobam “plataforma: Superfície plana i horitzontal més elevada que el sòl circumdant”  i “digital: Que utilitza models de transmissió o de tractament de la informació en què les variables són discontínues.” Aquestes definicions no ens resulten molt útils pel que nosaltres volem que sigui una plataforma digital com Art-Xipèlag.

Si cercam definicions  més especialitzades  com per exemple la de Varela ens diu que “… son sistemas tecnológicos inteligentes para gestionar activamente la transmisión de datos y modulares, donde el dueño de la palataforma y terceros pueden ofrecer sus contenidos y servicios de forma complementaria para aumentar el valor de la plataforma con el encuentro de clientes y proveedores en un entorno de servicio garantizado” (definició apareguda al web “Plataformas digitales“).

El que podem comprovar comparant aquestes dues definicions, és que una plataforma digital és una cosa nova, que és possible gràcies a les noves tecnologies que inicialment va néixer per oferir informació i continguts de qualitat però que amb l’arribada de la web 2.0/3.0/4.0 han esdevingut també espais de trobada per al diàleg, interacció i debat.

Tal vegada un dels inconvenients d’aquestes plataformes és que, en principi, no hi ha molt feedback, molta interacció de/entre el seu públic, oferint un contingut més per a mirar i compartir que per a completar mitjançant comentaris, aportacions o debat, a no ser que sigui administrador o usuari d’aquesta plataforma. Però per millorar això es compta amb una altra gran eina: les xarxes socials. Amb aquestes sí que es pot crear un canal d’anada amb tornada amb el públic de la plataforma, amb les que es poden rebre els continguts però també compartir, comentar, ampliar i millorar dins aquestes xarxes. Si a aquestes característiques d’una plataforma digital hi afegim que està dedicada a la Cultura i que vol ser difusora, creadora de nou contingut i participativa ja ens acostam més al que vol ser Art-Xipèlag.

Podem trobar exemples de plataformes digitals i que realitzen una bona feina. Algunes d’aquestes  poden ser Proyecto Atenea, Medialab-prado, Medialab USAL  o l’ Observatorio Iberoamericano de la Cultura, OIBC, però segur que en sortiran moltes més al debat d’avui.

Precisament perquè el tema de les plataformes digitals és encara bastant nou i no tothom sap què són, com funcionen i com poden ser d’importants per a la Cultura, és pel que hem pensat en fer aquest tuitdebat. Per parlar-ne entre tots i descobrir nous aspectes i possibilitats, i qui sap si treure una proposta de definició per al concepte “Plataforma Digital Cultural”.

Us esperam a Twitter, avui de 19 a 20h, amb el hastag #CulturAX !!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *