Presentació a Es Baluard la 3ª edició de “Les Clíniques d’Es Baluard”

REDACCIÓ PALMA, 26.05.2017. Avui s'ha presentat a Es Baluard la 3a edició de 
"Les Clíniques d'Es Baluard", amb el patrocini de la Conselleria de Cultura, 
Participació i Esports mitjançant l'Institut i l'Institut de la Llengua i la 
Cultura de les Illes Balears (Illenc).

Aquest divendres ha tingut lloc a la cafeteria del Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma. Es Baluard l’acte de presentació de la tercera temporada de les Clíniques d’Es Baluard. L’acte ha anat a càrrec de la directora del Museu, Nekane Aramburu i del nou director de l‘Illenc, Francesc M. Rotger. A la finalització de l’acte s’ha sumat la Consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur.

L’acte ha comptat amb l’assistència d’un grup de gestors culturals, artistes i comissaris interessats en el desenvolupament de projectes dins el marc de les Clíniques d’Es Baluard. També, s’ha aprofitat l’acte per recordar altres ajuts complementaris que poden ser d’utilitat als artistes participants.

Nekane Aramburu ha anunciat l’inici d’un programa de residències artístiques als museus homònims de Corcega i Cerdenya, dins un programa més ampli de col·laboració entre els Museus d’Art Contemporàni de les regions insulars de la Mediterrània.

Què són les Clíniques d’Es Baluard?

Des del 2013, Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma desplega un programa de formació no reglada per a artistes amb el nom de “Les Clíniques d’Es Baluard”.

Aquest programa s’ha ideat a partir de l’interès del museu per constituir-se en una plataforma viva d’estudi i debat sobre els models de formació en diversos nivells, i per posar en funcionament dispositius a mig camí entre l’ensenyament acadèmic i l’activitat professional real. S’ha creat així un lloc per localitzar les pràctiques artístiques i confrontar-les –la institució museu– i com a suport adequat en el qual encara és possible experimentar en el procés entre el coneixement, el reconeixement i l’experiència. Aquest model s’orienta a creadors en actiu o a aquells que s’estan professionalitzant, independentment de l’edat, i que volen entrar en un programa de capacitació i coaching.

La fórmula d’accés per a les convocatòries anuals es tramita amb un dossier i s’aplica un criteri de selecció que busca una simetria entre el grup i els eixos de treball proposats en cada etapa. Així, hem arribat a comptar amb la participació d’artistes de diverses procedències i nacionalitats interessats en aquests processos. Les Clíniques, concebudes com un mètode orgànic, parteixen d’un pla inicial que s’estructura prèviament amb cada convocatòria i que es desenvolupa de manera continuada al llarg d’un màxim de vuit mesos. La legitimació de l’ensenyament artístic, els problemes curriculars, la constitució d’un cos d’obra coherent, la investigació i producció davant de la institucionalització de l’art en un sector cada vegada més competitiu són algunes de les qüestions bàsiques que guien continguts i metodologies.

Amb tot, l’objectiu principal és fomentar la professionalització del sector i facilitar les eines d’anàlisi, coneixement, recursos i seguiment de la pràctica creativa i de pensament des del museu.

Les tres primeres edicions s’han plantejat arran d’un primer encontre grupal presencial i han culminat amb una altra trobada intensiva de característiques similars en el museu mateix. Aquestes sessions se centren en l’intercanvi de coneixements entre els artistes i els tutors-coaches, l’anàlisi conjunta de projectes i l’avaluació de processos creatius. Alguns dels aspectes que s’hi tracten són casos pràctics, com ara la presentació de projectes (físicament i conceptualment), el desenvolupament de processos d’investigació i cos d’obra, retòrica i expressió oral i escrita, gestió, introducció en programes de suport a artistes, eines legals i de gestió financera, fórmules de divulgació i comunicació de l’obra, i intercanvis i networking.

En els vuit mesos que dura el curs, els artistes fan dues tutories individualitzades amb cadascun dels experts, que poden enfocar-se en l’anàlisi del projecte, la dotació de recursos per facilitar els processos creatius, o el domini d’estratègies perquè l’obra circuli dins del sistema de l’art. Les sessions individuals es poden fer a Es Baluard, en les ciutats on resideixen

els experts o per videoconferència. A banda, els responsables del curs fan un seguiment del programa  i en garanteixen la bona consecució.

Durant el desenvolupament de Les Clíniques, propiciem també formació continuada mitjançant cursos, laboratoris, jornades i seminaris orientats a capacitar professionals. Entenem el projecte com un servei de qualitat des de l’àmbit públic, construït juntament amb professionals  sòlids en l’àmbit estatal i en col·laboració amb altres entitats.

Novetats de la tercera edició:

Gràcies al suport de l’Illenc els 6 artistes balears que participin tindran beca d’exempció de matrícula i podran participar gratuïtament en aquest programa.

També s’oferirà una altra beca d’exempció de matrícula per un artista nacional.

Així mateix, entre les diverses novetats que el programa posa en marxa en aquesta edició, hi ha l’acord de residència per a artistes en l’ArtCenter/South Florida, que consisteix en una beca de matrícula i estada d’una setmana a Palma per introduir-se en el panorama artístic de l’entorn.  També hi ha un acord de col·laboració amb el FRAC Corse. Anunciarem altres novetats i acords en aquesta línia per als participants en aquest nou curs.

LES CLÍNIQUES, 3a EDICIÓ 2017-2018

Directora: Nekane Aramburu

Cap d’estudis: Javier Duero

Coordinadora: Irene Amengual

 Coaches:

Ana Laura Aláez, artista i formadora

David Barro, editor i comissari

Martí Manen, comissari i crític d’art

Participació especial de: Manuela Moscoso i Natalia Zuluaga

Esquema

Sessions presencials: Anàlisi d’obra, professionalització.

Tutories individualitzades: 2 tutories per coach, una al mes, d’octubre a març.

Sessions presencials: Sessions d’avaluació de projectes i processos.

Artistes participants: un total de 12 creadors, 6 balears i 6 nacionals.

Termini d’inscripció: 15 de juny.

Més informació sobre “Les Clíniques d’Es Baluard” al fulletó del programa i al blog: https://cliniquesdesbaluard.wordpress.com/

Taller d’anàlisi i producció d’obra amb Joan Morey a Menorca.

Joan Morey i Nekane Aramburu, conduiran un curs de formació a Menorca orientat a l’anàlisi d’obra, els processos creatius i la trajectòria professional dels artistes participants. Aquest programa forma part dels cursos paral·lels organitzats dins “Les Clíniques d’Es Baluard”. Es concentrarà en els dies 26 i 27 de juny i tindrà lloc a Menorca, a Ca n’Oliver.

Aquest taller, organitzat en dues sessions col·lectives, vol possibilitar la reflexió i anàlisi crític del cos de treball dels artistes participants. Mitjançant la posada en comú de l’obra, el seu anàlisi i un debat obert es facilitaran eines que permetin millorar els projectes i trajectòria de cada autor. Paral·lelament aquest taller pretén activar l’escena local mitjançant l’intercanvi d’idees, mètodes i processos de treball en un encontre intensiu amb artistes d’altres contextos i que fomenti el diàleg al voltant de l’art del present per crear espais d’interacció i reflexió sobre les obres o projectes de cada participant.

Metodologia:

Primer dia. Presentacions individuals de l’obra de cada artista. Revisió conjunta i feedback a càrrec dels docents.

Segon dia. Avaluació i proposta de treball per a presentar a la segona instància de la “clínica”.

Artistes participants: 10.

Termini d’inscripció: 8 de juny.

Més informació sobre l’activitat a:

http://www.esbaluard.org/ca/activitats/777/taller-danalisi-i-produccio-dobra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *