Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Presentació del capítol 2 del Pla de Cultura

El capítol 2 del Pla de Cultura posa l’accent en la metodologia del seu procés participatiu, que inclou les primeres jornades adreçades als agents culturals
El document segon de la Conselleria de Cultura inclou les línies de treball de 4 plans
La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha presentat aquest dimecres matí el document segon del Pla de Cultura de les Illes Balears 2017-2027 (PdeC), un document de treball més pràctic, que preveu la metodologia col·laborativa, i que integra els objectius del document primer, per articular el pla, i inclou qüestions estructurals i transversals per tal de desenvolupar-lo, i no encara propostes sectorials. Inclou el document que articula eixos estratègics, objectius específics i línies d’actuació per tal d’obrir la reflexió i el debat a la ciutadania.

La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha presentat el nou document acompanyada de la directora general de Cultura, Joana Català, i la coordinadora del Pla de Cultura, Berta Sureda. A la presentació hi han assistit el director general de Participació i Memòria Democràtica, Manel Santana, la directora general de Treball, Economia Social i Salut laboral, Isabel Castro, el director general de Política Industrial, Manuel Porras, la directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà, i el director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Francesc M. Rotger, i el d’IBJove, Joan Ferrà.

Un cop presentats els documents zero i primer el passat mes d’agost, aquest nou document presenta la metodologia i el punt de partida del procés participatiu per a l’elaboració del pla. És per això que s’estructura en relació amb l’organització de les Primeres Jornades de participació Nous relats per a les polítiques culturals a les Illes Balears que van adreçades a agents professionals.

Són un total de 8 jornades sobre polítiques culturals en el marc del Pla de Cultura de les Illes Balears, i que són les següents:

Jornada 1: “Plataformes de participació ciutadana en l’àmbit de les polítiques culturals” (Divendres 9 de febrer). Tractarà sobre les plataformes de participació innovadores, obertes i inclusives; i de com arribar a la ciutadania; a més del taller i la taula de treball “Propostes per a la construcció d’un sistema de participació ciutadana en l’àmbit de la cultura a les Illes Balears”.

Jornada 2: “Obrir les institucions a les comunitats ciutadanes” (Divendres 16 de febrer), que s’ocuparà de les noves formes d’institucionalitat, amb un taller i taula de treball sobre governances compartides

Jornada 3: “Abordant les diferents economies de la cultura”, que s’estructura sobre “Noves economies de la cultura, cap a un nou Institut de les Indústries Culturals”; i “Cultura i noves economies. Indústries culturals i institucions”; a més dels dos tallers i taules de treball “Noves economies de la cultura” i “Cap el nou Institut de les Indústries Culturals”.

Jornada 4: El Pla de Cultura, a debat (Menorca). Presentació i resum de les taules prèvies. (Divendres 15 de març).

Jornada 5: “Cultura i ciutadania. Cultura i Educació” (Divendres 9 de març).

Jornada 6: “Enfortir el teixit cultural. El rol de la institució en el suport al teixit cultural”. A més del taller i taula de treball “Capgirar sistemes i mecanismes per facilitar el treball cultural”.

Jornada 7: El Pla de Cultura, a debat (Eivissa). Presentació i resum de les taules prèvies.

Jornada 8: El Pla de Cultura, a debat (Formentera). Presentació i resum de les taules prèvies.

A més, aquest nou document inclou aspectes concrets que permetran a les taules de treball partir de propostes específiques, com són:

  • Esborrany del document del Codi de les Bones Pràctiques per a la Cultura a les Illes Balears.
  • Esborrany del document per a la Creació del Consell de les Arts i la Cultura de les Illes Balears.
  • Punt de partida del Pla de lletres i foment de la lectura de les Illes Balears.
  • Línies de treball pel Pla Estratègic de Patrimoni.

Document segon del Pla de Cultura : http://www.caib.es/pidip2front/jsp/adjunto?codi=2142570&idioma=ca

Programació jornades: http://www.caib.es/pidip2front/jsp/adjunto?codi=2142610&idioma=ca

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *