Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Primera jornada de Think up Culture!, dedicada als districtes culturals i creatius

Primera jornada Think Up Culture
REDACCIÓ PALMA, 24.01.2017. A la primera jornada d'aquesta III Trobada de Mecenatge i Finança-
ment d'Indústries Culturals i Creatives representants de districtes culturals i creatius 
d'Escòcia, Sèrbia, Bèlgica i Itàlia han compartit casos d'èxit dels seus territoris.

La primera jornada de la tercera edició de Think up Culture!, va començar aquest dimarts a les 10.00 en Caixa Fòrum amb dues conferències sobre els districtes culturals i creatius com a eines de transformació de models de ciutat i territori i la seva viabilitat i sostenibilitat.

Durant la primera sessió, Stacey Hunter de Creative Edinburgh i Marco Radenković de Nova Iskra (Belgrad) van presentar els projectes que es duen a terme de les seves ciutats com a casos d’èxit de districtes creatius que formen part de la Creative Europe Network. Hunter es va centrar en com projectes que competeixen quant a agenda, col·laboren per aconseguir un objectiu comú: promoure impactes socials a través d’activitats culturals. També va fer referència a Local Heroes, un grup que, sota la seva adreça, promociona el nou disseny escocès a través d’exposicions realitzades a tot el món.

Marco Radenković, és el fundador de Nova Iska, una incubadora de disseny que va néixer a Belgrad en 2012. Amb el temps, aquest hub creatiu s’ha convertit un generador d’ocupació per a joves emprenedors de les indústries culturals i creatives. La incubadora ofereix formació especialitzada en disseny i en desenvolupament d’empresa i funciona com una plataforma de crowdfunding de projectes joves.

A la segona sessió, Chloé Faton de Valònia Creativa va exposar com la regió valona, amb una forta economia industrial, es va veure obligada a reinventar-se a través de la implementació de programes d’innovació i de formació de treballadors en sectors innovadors com les indústries farmacèutiques, l’economia digital o les indústries verdes. En un ambiciós pla de desenvolupament, Valona va llançar un programa amb la creativitat com el nucli d’aquesta remodelació econòmica.

Finalment, Alessandro Cacciato d’Agrigent, Sicília, va parlar de l’inspirador treball que Farm Cultural Park realitza a la ciutat de Favara. Aquest centre cultural independent ha aconseguit donar-li una nova identitat a la ciutat i una dimensió de futur a través de l’art i la cultura. El centre s’autofinança amb activitats lúdiques i de formació, exposicions, i punts de venda gastronòmics. Cacciato va subratllar que l’èxit d’aquesta iniciativa es deu, en gran manera, a la implicació de la gent local.

Aquestes sessions van comptar amb Pedro Barbadillo, de la Mallorca Film Commission, i Josep Lluís Pons, Director General d’Innovació i Recerca, com a moderadors. Tant el Consell de Mallorca, a través de la Mallorca Film Commission, i el Govern, a través de la Direcció General d’Innovació i Recerca, aposten per Think up Culture!, en veure una oportunitat en les indústries culturals i creatives de contribuir al creixement econòmic del territori, diversificar l’activitat econòmica i complementar l’oferta turística amb un producte de turisme local sostenible.
Per finalitzar aquesta jornada, també es va celebrar la primera sessió de Think up Culture! LIGHT #Uniqueness en la qual s’ha treballat en equip per descobrir quins són les característiques que fan de la nostra illa una destinació única i diferent, que val la pena visitar els 365 dies de l’any. La finalitat d’aquesta dinàmica és descobrir el que diferencia a Mallorca d’altres destinacions i definir com aquestes qualitats poden convertir-se en productes que contribueixin a la desestacionalització del turisme.

El dimecres 25 a partir de les 10.00 del matí en Caixa Fòrum, Think up Culture!, torna amb el fòrum d’inversors dins del marc de Think up Culture! DEALS. Aquesta secció també inclou un Brokerage Event organitzat per la Cambra de Comerç de Mallorca a través de la Enterprise Europe Network. Aquest esdeveniment B2B es durà a terme en dimecres a partir de les 15.00 a la seu de la Cambra.

Ja a la tarda a les 19.00, en el Teatre Mar i Terra, els participants tindran el pler de conèixer que succeeix en els meetups de Mallorca Startup i de pas compartir unes cerveses i una xerrada animada. MallorcaStartups és una comunitat d’empreses de recent creació que creix a grans passos, en l’els emprenedors poden posar-se en contacte amb altres emprenedors, tant del seu sector, com de sectors complementaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *