Fa uns dies, la Unesco va presentar a Mèxic la primera edició en espanyol de l’Informe sobre Economia Creativa. Aquesta edició serà publicada en versió impresa i en versió en línia i té previst arribar a 720 milions de persones de parla hispana.
L’informe sobre Economia Creativa està elaborat per la UNESCO, en col·laboració amb el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i pretén que la cultura i la creativitat siguin prioritàries en els programes de desenvolupament per a després del 2015, any en que acaba el programa actual. L’economia creativa, que ja és un dels sectors amb més expansió, comprèn disciplines com música, literatura, disseny, arts escèniques, arts visuals, fotografia, vídeo, museus, galeries, llibreries, editorials, radio, televisió, arquitectura, publicitat, moda, videojocs, artesania o festivals. La publicació de l’ informe d’Economia Creativa vol demostrar la importància que té la creativitat dins el desenvolupament quantitatiu i qualitatiu dels països.
Al mateix temps, la UNESCO promou una xarxa de “Ciutats Creatives”, posada en marxa al 2004, amb la qual vol fomentar la col·laboració entre els sectors públics, privats i la població per a aconseguir els seus objectius sobre col·laboració, desenvolupament social i diversitat cultural. Les ciutats poden col·laborar entre elles i dur a terme activitats conjuntes dins el marc d’una plataforma internacional. Aquesta xarxa està composta per set xarxes temàtiques: literatura, cinema, música, disseny, artesania i art popular, gastronomia i art digital, a les que s’apunten les ciutats que han estat escollides després d’haver enviat el corresponent expedient de sol·licitud i segons les seves afinitats i preferències. Alguns exemples de Ciutats Creatives són: Ciutats de la Música com Bolònia (Itàlia) o Sevilla (Espanya); Ciutats del Cinema com Bradford (Regne Unit) o Sidney (Austràlia); Ciutats de la Literatura com Iowa (EUA) o Dublín (Irlanda); Ciutats de l’Art Popular com Kanazawa (Japó) o Asuan (Egipte); Ciutats de l’Art Digital com Lion (França); Ciutats del disseny com Graz (Àustria) o Montreal (Canadà) i Ciutats de la Gastronomia com Popayan (Colòmbia) o Östersund (Suècia).
Podeu consultar l’informe sobre l’Economia Creativa en espanyol aquí