Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Quatre companyies illenques faran residència al CINE de Sineu gràcies a un conveni amb el Teatre Principal de Palma

REDACCIÓ PALMA, 02.02.2018. Quatre companyies illenques faran residència al CINE de Sineu 
gràcies a un conveni amb el Teatre Principal de PalmaEs tracta de Andrea Cruz + Veru Iché, 
Atirofijo, Clownidoscopio i Du’K’tO, que es beneficiaran del projecte de residències 
artístiques impulsat des del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de 
Mallorca aquest 2018. 

Quatre companyies teatrals illenques podran gaudir de residències al Centre d’Investigació Escènica de Sineu (CINE) gràcies al projecte de residències artístiques per a creadors i companyies impulsat pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports a través del Teatre Principal de Palma.

Es tracta de les companyies Andrea Cruz + Veru Iché, Atirfijo, Clownidoscopio i Du’K’tO. Així ho ha anunciat avui matí Marta Barceló, directora artística del CINE de Sineu que acollirà aquest 2018 un total de catorze residències artístiques de creació i investigació, tant nacionals com internacionals, de companyies de circ i/o que experimenten amb nous llenguatges escènics.

En total una vintena de companyies i/o creadors es van presentar a la convocatòria pública per optar a alguna residència dins el conveni entre el CINE i el Teatre Principal de Palma. Del total de presentats n’hi havia 10 de Balears i d’aquestes 10 se n’han seleccionat les quatre esmentades, per formar part d’un programa de residències gratuïtes amb acompanyament artístic i suport.

Andrea Cruz + Veru Iché i Atirofijo faran la residència d’investigació al CINE, mentre que Clownidoscopio i Du’K’tO tindran l’oportunitat, a més a més, de crear i experimentar en un dels dos centres internacionals col·laboradors, Birca de Dinamarca i La Chapelle-Dérezo de França.

Les companyies seleccionades comptaran amb un espai de creació, seguiment artístic, vincles amb el context sociocomunitari i, si és necessari, un espai d’habitatge durant el temps que duri la residència.

Per al director insular de Cultura, Rafel M. Creus, “aquesta línia de col·laboració entre el Teatre Principal i CINE ofereix estabilitat a aquests espais de creació a través d’un conveni bianual perquè puguin pensar i veure nèixer nous projectes. És una aposta per la creació i la investigació en el món de les arts escèniques. Hem posat en marxa un conveni amb CINE per dos anys per impulsar projectes de circ i de nous llenguatges, de la mateixa manera que feim feina també amb EiMA de Maria de la Salut en l`àmbit de la dansa i amb La Fornal de Manacor en l’àmbit de la dramatúrgia i el teatre de text. Totes elles àrees directament relacionades amb la política de producció i coproducció que s’està duent a terme des del Teatre Principal de Palma”. El projecte de residències artístiques del Teatre Principal compta amb un pressupost de 100.000 euros per a dos anys, dels quals CINE en rebrà 50.000.

En paraules de Carlos Forteza, director del Teatre Principal de Palma, “creim necessari crear espais per a l’experimentació, per treballar la prova i l’error, que no necessàriament han d’acabar en l’estrena d’un espectacle a curt termini. Són espais de llibertat per crear”. El Teatre Principal participa en la redacció de les convocatòries públiques que es fan per aquestes residències, està present en els comitès de selecció, participa en la negociació amb les organitzacions nacionals i internacionals, alhora que col·labora per donar la màxima visibilitat i difusió als projectes que se’n generin.

Els projectes seleccionats

Andrea Cruz + Veru Iché és una proposta d’experimentar amb la coreografia i el moviment amb la fotografia a partir de referències del cinema i de la imatge.

Atirofijo vol treballar A s’ombra, una peça de circ contemporani amb noves formes de llenguatges escènics.

Clownnidoscopio, companyia seleccionada per a la residència de Birca a Dinamarca, presenta el projecte Refugi a partir de dues formes d’entre el refugi: el que crea el seu propi món per sentir-se segur, i el que sense tenir res busca refugi en el món.

Du’K’tO presenta el projecte Cafuné, una proposta que desplega el concepte de les relacions humanes a través de moviments a cavall entre l’acrobàcia i la dansa contemporània.

El Centre d’Investigació Escènica de Sineu ha presentat aquest migdia el programa de residències 2018, en el qual compta amb la col·laboració del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca a través del Teatre Principal de Palma, així com el patrocini de l’ATB i el suport de l’Illenc i l’Ajuntament de Sineu. A l’acte han estat presents Marta Barceló, directora artística de CINE; Rafel M. Creus, director insular de Cultura del Consell de Mallorca; Carlos Forteza, director del Teatre Principal de Palma; Francesc Rotger, director de l’Illenc; i la regidora de cultura de Sineu, Magdalena Genovart.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *