REDACCIÓ PALMA, 11.10.2018. El muntatge de Clownidoscopio Teatre, que s’estrenarà el 20 d’octubre al FIET i arribarà al
Teatre Principal el 10 i 11 de novembre, estableix un nou model de coproducció. Participen els tres consells insulars.
El projecte Refugi, de la companyia eivissenca Clownidoscopio Teatre, és la primera peça teatral que es crea en coproducció amb la Fundació Teatre Principal de Palma, la Fundació Teatre Principal de Maó, l’Institut d’Estudis Baleàrics, el Consell Insular d’Eivissa, l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu, Sa Xerxa de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears i la companyia Clownidoscopio Teatre.
Aquesta peça adreçada al públic familiar arribarà al Teatre Principal de Palma els dies 10 i 11 de novembre, després de ser estrenada el 20 d’octubre a la Fira de Teatre infantil i juvenil de Vilafranca (FIET).
Acompanyar l’artista en tot el procés
Aquest nou model de coproducció implica l’optimització de recursos humans, financers i estructurals que cobreixen totes les fases de producció d’un projecte artístic, des de l’inici del procés creatiu fins al pla d’explotació i distribució final. Segons Carlos Forteza, “es tracta d’un nou repte per a les institucions i artistes, basat en criteris de coresponsabilitat i confiança mutus”. Aquest projecte -ha precisat- “va més enllà de la col·laboració en xarxa a nivell territorial per afermar els vincles culturals de la regió perquè, a més, se sustenta en una filosofia d’acompanyar l’artista durant tot el procés de creació amb els mitjans reals de que disposa cada institució”.
Francesc Miralles ha coincidit amb Forteza i ha destacat “l’engranatge d’unió” que suposa el projecte Refugi a l’hora de coordinar els esforços de cada institució. Per la seva banda, Héctor Pons, responsable del Teatre Principal de Maó, ha recordat les “repercussions econòmiques” que suposa per als diferents territoris el poder disposar d’una xarxa de producció teatral com la que avui s’ha presentat. Des del Consell d’Eivissa, David Ribas ha celebrat el projecte i ha posat la mirada en les iniciatives que poden esdevindre en el futur per consolidar-lo. Francesc Rotger ha recordat que l’Institut d’Estudis Baleàrics contribueix a la mobilitat entre illes i ha destacat que aquest projecte s’hagi iniciat amb un espectacle familiar, adreçat als nins, “una pedrera d’espectadors”.
Per Jaume Gomila, aquesta iniciativa suposa “un pas endavant pels festivals de teatre infantil existents a Mallorca, Menorca i Eivissa, que es tornen no només exhibidors sinó també agents productors”.
Cal destacar que Refugi compte també amb un coproductor internacional, Limfjordstatret (Dinamarca). A partir del vincle existent entre el Teatre Principal i el centre de residència C.I.N.E de Sineu, Clownidoscopio amb Refugi va ser la companyia seleccionada per a participar de l’intercanvi a Island Connect que li permeté realitzar dues residències de creació a Sineu i a Birca (Dinamarca) on es van consolidar els vincles existents amb Gitta Malling, directora del muntatge.
Infants, públic del present
Sobre Refugi, Monma Mingot, cocreador junt a David Novell del muntatge, ha destacat que és “una obra per a totes les edats, de 5 a 99 anys” però sobretot, “per despertar els infants que hi ha en els adults”. Refugi tracta de dues realitats en les relacions humanes, dels qui fugen d’una realitat per cercar un refugi i dels qui es creen un refugi dins de la seva realitat, “un tema ben present a l’actualitat”, ha afegit Mingot. En aquest sentit, l’actor creu que el missatge pot arribar perfectament a qualsevol espectador al marge de l’edat: “sempre es diu que els nins són el públic del futur, però no hi estic d’acord. Són el públic del present, i se’ls pot parlar de qualsevol cosa”.
Ampla gira amb 20 funcions confirmades
A més de les funcions del FIET el 20 d’octubre i de les funcions al Teatre Principal de Palma el 10 i 11 de novembre, Refugi es representarà el 15 de desembre en l’Auditori de Santa Euràlia del Riu (Eivissa); el 26 de gener al Teatre Principal de Maó, i el maig de 2019 arribarà al Festival Barruguet de Santa Eulària des Riu. Entre les funcions escolars i familiars s’oferiran un total de 20 representacions. La presència a aquestes dues fires obrirà la porta a futures contractacions
Presència institucional
A la presentació del projecte hi ha participat Francesc Miralles Mascaró, vicepresident primer i conseller executiu de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca; Carlos Forteza, director de la Fundació Teatre Principal de Palma; Mònica Pérez, directora adjunta de la Fundació Teatre Principal de Palma; Francesc Rotger, director de l’Institut d’Estudis Baleàrics; David Ribas Ribas, conseller d’Educació, Patrimoni, Cultura, Esports i Joventut del Consell Insular d’Eivissa; Héctor Pons, vicepresident de la Fundació del Teatre Principal de Maó, tinent de batle i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Maó; Àngela Vallés, gerent del Teatre Principal de Maó; Ana María Costa Guasch, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu, Eivissa; Maria Guasch, coordinadora del Festival Barruguet d’Eivissa; Jaume Gomila, president de Sa Xerxa de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears; Monma Mingot, de Clownidoscopio Teatre; i Gitta Malling, directora del muntatge.
El Consell d’Eivissa col·labora en la primera coproducció teatral interilles amb el projecte ‘Refugi’
Aquesta nova forma de gestió solidària implica l’optimització de recursos humans, financers i estructurals que cobreixen totes les fases de producció d’un projecte artístic, des de l’inici del procés creatiu fins al pla d’explotació i distribució final. Es tracta d’un nou repte per a les institucions i artistes, amb l’objectiu de consolidar una xarxa que enforteixi els vincles culturals de les illes.
El fruit d’aquesta col·laboració és l’obra ‘Refugi’, un espectacle familiar de la companyia eivissenca Clownidoscopio. Aquesta companyia de teatre familiar nascuda a Eivissa l’any 2009 utilitza el clown, el teatre gestual i la música per donar vida a les seves creacions. L’obra està creada per David Novell i Monma Mingot, que també dirigeixen l’espectacle conjuntament amb Gitta Malling.
A la presentació ha assistit el conseller d’Educació, Patrimoni, Cultura, Esports i Joventut del Consell d’Eivissa, David Ribas, qui ha destacat que aquesta iniciativa és “una primera passa molt important per aconseguir teixir un projecte estable de col·laboració entre illes, i augmentar la projecció de les arts escèniques de les Illes Balears”.
Com a part d’aquesta col·laboració, el Consell d’Eivissa ha permès les dues residències per a la recerca i creació de ‘Refugi’, cedint sales de reunions al Casal d’Entitats de Cas Serres durant la preproducció per realitzar reunions dels membres de l’equip artístic i tècnic. A més, el Consell es compromet amb la contractació de dues funcions familiars, tres funcions escolars i un taller d’iniciació al clown para grups de teatre amateur.
Per la seua part, l’Ajuntament de Santa Eulària compta amb programes com el Festival Barruget de Teatre Familiar. A l’última edició del Festival es va presentar el projecte ‘Refugi’ dins de les jornades professionals i en l’edició 2019 serà inclòs a la seva programació amb campanyes escolars. L’Ajuntament col·labora a més amb la contractació de dues funcions familiars, tres funcions escolars i tallers escolars d’acostament al Teatre on estudiants eivissencs tindran oportunitat de conèixer els rols de les diferents etapes del procés creatiu d’una obra.