Una setmana educativa i social amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears  

Joana Català
REDACCIÓ PALMA, 28.11.2017. 26 escoles i prop de 2.260 alumnes gaudiran d'“Els Planetes” de 
Gustav Holst, la primera proposta d'un calendari que presenta la Conselleria de Cultura

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports, amb el suport de l’Obra Social La Caixa, ha presentat avui els nous concerts didàctics i de l’àrea social de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears.

La directora general de Cultura, Joana Català, el gerent de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears (OSIB), Pere Bonet, Nigel Carter, músic de l’OSIB i Teresa Colom, directora de Banca d’Institucions de CaixaBank, han presentat els concerts didàctics i socials que farà l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, un iniciativa de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports que compta amb el suport de l’“Obra Social La Caixa”.

Per començar aquest tipus de concerts, aquest dimecres 29 i dijous 30 de novembre (10:00h i 11:30h) l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears realitzarà concerts escolars, al Teatre Principal de Palma, per acostar la música, “Els Planetes” de Gustav Holst, als més joves. A més de les escoles, el diumenge 3 de desembre, a les 12h, es repetirà la mateixa funció amb l’objectiu que el públic passi un matí en família. En totes aquestes funcions s’hi han integrat entitats que representen col·lectius vulnerables com Creu Roja, Projecte Home, Fundació Sant Joan de Déu, Cooperativa Jovent, Intress, Amiticia i Fundació Deixalles, els quals també participaran d’aquestes funcions.

La idea principal és fomentar l’experiència musical en viu a partir d’obres mestres de la història de la música, a més de treballar el context històric i artístic, els instruments que formen l’orquestració de les obres seleccionades, elements del llenguatge de la partitura, etc. La focalització de part del treball de l’Orquestra en els més petits té la seva importància ja que és una manera de generar el futur públic musical. En total, 26 escoles i 2.258 alumnes aproximadament gaudiran d’aquesta representació d’“Els Planetes” de Gustav Holst.

Els Planetes de Gustav Holst

La producció per a aquesta temporada és “Els planetes” de Gustav Holst, que té un vincle curiós amb Mallorca, ja que la idea de la seva composició va sorgir quan Holst gaudia d’unes vacances a l’illa i, en companyia d’uns amics, observava els astres i parlava d’astrologia.

La transversalitat del projecte quedarà reflectida en referències concretes d’obres importants de la història de l’art relacionades amb els planetes i amb deïtats de la mitologia clàssica. A més, no es deixarà passar l’ocasió per contribuir a la consciència sobre la necessitat de tenir cura del nostre planeta.

Per a aquesta producció l’Orquestra Simfònica comptarà amb elements teatrals i audiovisuals amb la finalitat de fer assequible la música, sempre des d’un plantejament didàctic i participatiu, apte per a infants i joves. També hi haurà la presència d’un alien procedent d’un planeta on no existeix la música, amb moltes ganes de tornar a casa, però que no se’n tornarà sense la partitura de l’obra celestial de Holst per descobrir a tota la seva raça la força i la màgia de la música orquestral.

L’OSIB presenta un nou espectacle simfònic/astrològic/astronòmic especialment adreçat al públic familiar i en el qual es combina música, teatre i vídeos a partir de l’obra Els planetes, que va compondre l’anglès Gustav Holst entre 1914 i 1918. Es tracta de set moviments dedicats als set planetes coneguts en aquell temps, excepte la Terra (Plutó fou descobert el 1930). Holst crea per a cada planeta/moviment una composició seguint les característiques que els astròlegs li atribueixen. Una proposta que comptarà amb un convidat «estel·lar» -literalment- i ens recordarà la importància de tenir més cura del planeta terra.

Va dirigit especialment a infants i joves, des de 7 anys, així com a les seves famílies.

Els Planetes (títol original en anglès, The Planets), op.32, és una suite orquestral composta entre 1914 i 1918 per Gustav Holst. Fou estrenada el 29 de setembre de 1918 per l’orquestra del Queen’s Hall, dirigida per Sir Adrian Boult. L’obra està formada per set moviments (en aquest cas, però, no s’interpretaran tots), cadascun dels quals porta el nom d’un planeta i un subtítol que explica la seva funció característica.

La música de cadascun dels planetes vol mostrar les característiques que els atribuïen els astròlegs. Els diferents quadres orquestrals que formen aquesta obra mostren el domini del compositor, que aconsegueix els climes orquestrals adients per a cada planeta.

Els cinc planetes de la suite que s’interpretaran i el seu caràcter són els següents:

Neptú, el místic.
Mart, el portador de la guerra.
Saturn, el portador de la vellesa.
Urà, el màgic.
Júpiter, el portador de l’alegria.

Neptú està submergit en una atmosfera imprecisa que suggereix la visió de l’infinit, més enllà de l’espai i del temps.

Mart. La peça és molt bèl·lica, el seu compàs fa que la peça sigui molt brusca i una de les obres més esfereïdores que mai s’hagin compost. Holst volia que aquest moviment s’interpretés més ràpid que una marxa normal per crear un ambient mecànic i inhumà.

Saturn. La primera part descriu les xacres de l’ancianitat, però al final del moviment l’atmosfera canvia per significar que l’ancianitat pot ser bella i afable, i acaba amb una resignació plàcida.

Urà. És un moviment informal i alegre, ple de transformacions veritablement màgiques, una marxa contundent que arriba a un clímax aclaparador que representa el poder esfereïdor.

Júpiter. Holst imaginava Júpiter com “una d’aquestes persones d’etern bon humor, grosses i alegres, que gaudeixen de la vida”. Aquesta idea està plenament aconseguida. Aquí Holst posa en pràctica tècniques de composició que fan que aquesta obra sigui especial. La suite acaba en un punt culminant amb tota l’orquestra.

One thought on “Una setmana educativa i social amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *