El Teatre Principal de Palma presenta la seva programació pel primer semestre de 2017

Reunió del Patronat del Teatre Principal de Palma
REDACCIÓ PALMA, 22. 12. 2016 El Teatre Principal ha presentat avui la programació corresponent
al primer semestre de 2017, una programació que reflexa “el compromís del Teatre amb la 
cultura com a servei públic per donar forma a una proposta on estigui reflectida la pluralitat
de gustos de la ciutadania”, en paraules del director, Carlos Forteza.

La presentació de la programació ha estat precedida de la celebració del darrer patronat de la Fundació Teatre Principal de Palma, que, entre d’altres qüestions, ha aprovat el pressupost per a l’any 2017. El pressupost del Teatre Principal per a l’any que ve és de 5.503.035 euros, un dos per cent més baix que el del present any.

Així i tot, hi ha hagut algunes partides que s’han vist incrementades notablement com la d’inversions, que passa de 60.000 a 250.000 euros. Això es deu a la necessitat d’anar renovant bona part de les instal·lacions tècniques del teatre, just quan es compleixen 10 anys de la seva reobertura després de la reforma.

La quantitat destinada activitats, és a dir, a programar, exhibir i produir espectacles és de 2.091.500 euros, és a dir, un 3% més que el 2016.

La programació recorre les més variades disciplines artístiques i ha estat ideada amb la “voluntat d’interactuar amb l’espectador, amb els altres teatres de l’illa i amb els de la resta de l’Estat, i en especial amb els dels territoris de parla catalana”.

La Sala Petita tendrà un especial protagonisme durant el proper mig any i acollirà espectacles atrevits, inconformistes, que aposten per les noves dramatúrgies i amb una vocació clara d’atreure al teatre públics no habituals.

Teatre a la Sala Petita

En teatre, la primera aposta serà La piedra oscura, d’Alberto Conejero i direcció de Pablo Messiez, producció del Centro Dramático Nacional, que estarà en cartell els dies 21 i 22 de gener. La piedra oscura ha estat un dels grans fenòmens teatrals espanyols dels darrers anys i ha estat guardonada amb cinc premis Max. Parla de conciliació i compassió relatant la darrera nit que passa el darrer amant de Federico García Lorca, custodiat per un jove soldat feixista, abans de ser afusellat.

Wasted és el primer treball teatral de Kate Tempest, escriptora, poeta i rapera britànica de només 32 anys i en ell s’hi vessen les decepcions i pors de tres amics que estan a punt de deixar de ser joves per començar a viure l’anomenada vida adulta. Se representarà el 17 de març de la mà d’una petita companyia lleidatana, Íntim, que compta amb el coaching corporal dels reconeguts Los Corderos S.C.

L’espectacle familiar Fràgil és de la companyia eivissenca Clownidoscopi i està programada pel 26 de març. Amb el llenguatge del clown, és una proposta intel·ligent i delicada per  ajudar a entendre les diferents formes de veure la vida.

Els dies 1 i 2 de juny, la companyia Tot Terreny representa Ragazzo, que compta amb l’atractiu de l’actor Oriol Pla, premi de la crítica barcelonina al millor actor revelació de 2015 per aquest treball. Ragazzo reconstrueix les darreres hores de l’activista Carlo Giuliano, mort el 2001 a Gènova per tirs d’un carabiniere durant la cimera del G8.

La note d’à coté posarà una nota d’humor, poètic i vital, en format de cabaret. És d’Alfonso de Vilallonga, músic i actor (conegut per ser l’autor de la banda sonora de Blancanieves de Pablo Berger) i compta amb la direcció escènica d’Ernesto Collado. Va ser una de les grans sorpreses del darrer Festival Grec. Estarà en cartell el 15 i 16 de juny.

DOT és un altre espectacle familiar de la companyia valenciana Maduixa Teatre. Va obtenir el premi Max a millor espectacle infantil i el premi Feten. Se representarà els dies 17 i 18 de juny.

Els dies 24 i 25, serà el torn de Doménica, de Vicka Duran, que la temporada passada ja va omplir totes les funcions. És un muntatge que permet veure una mirada diferent de la posada en escena i de la utilització dels recursos teatrals.

Accésits

A més, la Sala Petita també acollirà els tres accèsits del procés de selecció de coproduccions del passat estiu. El primer és Mima & Katastrôfik, de la companyia AuMents, un espectacle familiar, que compta amb el guió i els dibuixos de Max (Premi Nacional de Còmic 2007), que es podrà veure els dies 28 i 29 de gener.

Seguirà Crotch, de la companyia Baal de Catalina Carrasco, un espectacle de dansa que reflexiona sobre la identitat de gènere combinant diferents disciplines escèniques. Serà els dies 9 i 11 de març.

He vist balenes, de la companyia La Impaciència, els dies 6 i 8 d’abril, és l’adaptació de la obra del mateix nom de Javier de Isusi, un autor de còmic basc, que en un viatge narratiu parla de la lluita armada d’ETA i dels prejudicis socials.

La Sala Petita continuarà amb el cicle Concerts a la Petita, que s’iniciarà el 21 de febrer amb Son and the Holy Ghosts, que presentarà el darrer disc, 1995.

La banda mallorquina Lili’s House oferirà un concert familiar el 26 de febrer, que comptarà amb un taller de màscares previ a càrrec d’Aina Zuazaga per a fer més divertit i intens el concert.

El 21 de març torna el flamenc. I ho fa amb La Chispa, una bailaora mallorquina que muntarà un tablao, amb oferirà un repertori del més tradicional i contemporani del flamenc.

El teatre a la Sala Gran començarà amb Happy end, un gran muntatge produït per l’Institut Valencià de Cultura i la Diputació de València sobre texts de Bertolt Brecht i amb música Kurt Weill. Ambdós creadors envesteixen els excessos del capitalisme, i aquest muntatge, dirigit per Salva Bolta, ho enriqueix amb un gran muntatge amb una orquestra en directe, tretze intèrprets i una escenografia signada per Paco Azorín.

Reina Juana serà una de les grans cites del semestre. Amb direcció d’Ernesto Caballero, director del Centro Dramático Nacional, Concha Velasco, sola a l’escenari, dona vida a un personatge històric que freqüentment ha estat titllat de boja. Velasco li dona vida en forma de dona lúcida, il·lustrada i sensible. Serà el 3 i 4 de febrer.

La companyia valenciana El pont flotant representarà El fill que vull tindre el dia 11 de febrer. Es tracta d’una proposta autocrítica però plena d’humor i ironia sobre el conflicte intergeneracional. Per a dur a terme la funció, la companyia dirigirà un taller escènic intergeneracional els participants del qual participaran a la representació.

Cheek by Jowl.

El 20 de maig arribarà un dels plats forts de la programació Winter’s tale, de la companyia britànica Cheek by Jowl, amb tota seguretat la companyia amb més reputació mundial per representar Shakesperare en aquests moments. Declan Donellan  va ser guardonat el passat estiu amb el Lleó d’Or a la Biennal de Venècia de Teatre.Winter’s tale és una producció de Cheek by Jowl en coproducció amb The Barbican de Londres, Las Gemeaux / Sceaux / Scène Nationale, Gran Théatre de Luxembourg, Piccolo Teatro di Milano-Teatro de Europa, Chicago Shakespeare Theater i Centro Dramático Nacional. Amb aquest muntatge, el Teatre Principal entra de ple en l’itinerari artístic de les grans companyies internacionals.

La Compañía Nacional de Teatro Clásico representarà El perro del hortelano, de Lope de Vega el 26 i 27 de maig, en un muntatge dirigit per Helena Pimenta.

El mes de juny coincidirà el ballet Carmen, de la Compañía Nacional de Danza, amb Grand Applause, on Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol, una performance sobre aquest mite femení on també s’hi han embarcat l’artista visual i arquitecte Luis Úrculo, el coreògraf Norberto Llopis i el dissenyador de moda Bernhard Wilhem.

El juny també concentrarà els tres grans concerts de la Sala Gran. El primer serà el de fi de curs dels cors del Teatre Principal els dies 3 i 4 de juliol.

Una nova cita amb el flamenc de gran calibre serà el 17 de juny amb el concert que oferiran José Enrique Morente, fill del mestre Enrique Morente, i Juan Habichuela, tercera generació d’una gran estirp d’artistes flamencs.

El darrer concert de la temporada serà el de la mallorquina Maika Makovski el 29 de juny, que estarà acompanyada per Brossa Quartet de Corda, i presentarà el darrer treball discogràfic Chinook Wind.

La Sala Gran també acollirà la XXXI Temporada d’Òpera i Ballet que al llarg de la primavera de 2017 representarà Macbeth, de Verdi; Così fan tutte, de Mozart; i María Moliner, de Parera Fons, així com el ballet Carmen de la Compañía Nacional de Danza, tal com es va anunciar fa unes setmanes. A aquests espectacles s’hi ha afegit el concert que oferirà el 14 de maig el tenor Josep Bros.

A més, el Teatre Principal serà l’escenari del XIX Festival de Poesia de la Mediterrània amb les actuacions de Concha Vidal, Eduard Escoffet, Josep Pedrals + Nens Eutròfics, Paco Ibáñez i el recital poètic de la Nit de la Poesia, entre el 16 de febrer i el 13 de maig.

El Festival Internacional de Teresetes també farà una aturada al Teatre Principal entre el 18 i 21 de maig, ben igual que el Festival Palma amb la Dansa, entre el 17 i 30 d’abril.

Entre la programació externa que es representarà al Teatre Principal destaca el Festival de Teatre Grecollatí el 30 i 31 de gener, les actuacions dels alumnes de l’Esadib el 4 i 11 de febrer, i el final de curs del Conservatori Professional de música i dansa de Mallorca.

One thought on “El Teatre Principal de Palma presenta la seva programació pel primer semestre de 2017

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *