REDACCIÓ PALMA, 27.01.2017. L'última jornada de Think up Culture!, va tenir lloc ahir dijous 26 a Caixa Fòrum i va comptar amb experts dels sectors culturals i turístics que van ressaltar la importància de combinar les dues indústries per afavorir el creixement econòmic del territori.
Després de tres intensos dies de xerrades, debats, conferències i dinàmiques de grup, Think up Culture!, va tancar la seva tercera edició amb un clar missatge per als sectors turístic i cultural: és necessari que ambdues indústries uneixin esforços per obtenir beneficis recíprocs i contribuir al creixement econòmic del territori.
En la primera conferència, David Parrish, prestigiós consultor d’empreses cultures i creatives de Liverpool, va parlar sobre com els artistes i creatius poden liderar negocis d’èxit si apliquen la seva creativitat en la gestió de les seves empreses i com poden trobar en el turisme un mercat ric si saben adaptar la seva creació al que l’audiència demanda. Sobre aquest tema, va posar com a exemple a un grup d’artesans d’una petita comunitat de Brasil que van innovar en la forma d’empaquetar les seves creacions per donar-los un aspecte més elegant. Amb motiu de la celebració del mundial de futbol, aquesta comunitat va rebre un gran volum de turistes i va quedar demostrat com aquells artesans que van adoptar aquesta innovació van vendre més productes i a un millor preu.
En la segona sessió, Bel Llodrà i Natalia Tur van parlar sobre la reputació de Mallorca com a destinació turística. Llodrà, prèviament a la celebració d’aquest dueto, va realitzar una recerca sobre les cerques que potencials turistes poden fer sobre esdeveniments culturals a l’illa. Es va poder comprovar que l’oferta és escassa, no està degudament coordinada i, en molts casos, només està disponible en un idioma estranger. Per la seva banda, Natalia Tur va explicar com, erròniament, de vegades es considera a la cultura com un element extern del producte turístic d’una destinació.
L’última sessió del matí, va comptar amb José María Lluna Aguilar, de l’Agència Pública per a la gestió de la Casa Natal de Pablo Picasso, i amb Javier Jiménez Àvila, del Consorci Ciutat Monumental de Mèrida. Aquesta xerrada va estar moderada pel Director de l’Agència de Turisme de les Illes Balears, Pere Muñoz. Tant Lluna Aguilar com Jiménez Àvila van plantejar els casos d’èxit de les seves respectives comunitats i van donar evidència de com les ciutats més cultes, són les ciutats més riques.
Per finalitzar el cicle de conferències de Think up Culture! TALKS, Miguel Piñol Alda, de InnoBANIB, Cristina Farinha, experta en Economia Cultura i Creativa de Portugal, Jorge Sobredo, d’Acció Cultural Espanyola, i Andrea Giannone, de Filmmarket Hub, van protagonitzar una taula rodona sobre el finançament de projectes culturals per respondre si la mateixa ha de ser pública o privada. Aquest grup d’expert va parlar sobre les ajudes fiscals, els aspectes rellevants a tenir en compte a l’hora de sol·licitar ajudes europees i els perfils dels projectes més proclius a rebre aquestes ajudes.
En el marc de la secció Think up Culture! LIGHT, la il·lustradora Flavia Gargiulo, del Cluster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca, va posar en imatges les conclusions de la dinàmica de grup #Uniqueness en la qual els participants d’aquest esdeveniment van treballar per descobrir els íconos que millor descriuen a Mallorca com a destinació.
Think up Culture!, va concloure ahir dijous 26, després de tres jornades de conferències, tallers i col·loquis organitzades per Balears.t i Power House Hub, amb el finançament del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i el patrocini del Consell de Mallorca a través de la Fundació Mallorca Turisme, la Regiduría de Cultura de l’Ajuntament de Palma i l’Agència de Turisme dels Illes Balears (ATB).