Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Trobada cultural d’artistes per la llibertat l’expressió a la ciutat d’Eivissa

REDACCIÓ EIVISSA, 21.04.2018. La ciutat d’Eivissa acull una trobada cultural d’artistes per la
llibertat l’expressió en la que hi participen una trentena d’artistes de les Illes, Barcelona 
i València. El festival Intramurs comptarà amb accions artístiques al carrer, debats i 
exposicions a Dalt Vila i els carrers del barri de la Marina durant aquest cap de setmana.  

El regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur i els organitzadors del 
festival artístic Intramurs, Domingo Mestre i Salvia Ferrer, han presentat aquest matí 
Intramurs, que enguany celebra a Eivissa la trobada d’artistes per la llibertat d’expressió, 
i que tindrà lloc a partir d’avui i fins el diumenge dia 22 d’abril, a diferents 
localitzacions de Dalt Vila i el barri de la Marina.

Una trentena de creadors d’Eivissa, València, Barcelona i Mallorca es reuneixen a l’illa amb l’objectiu de fomentar el debat sobre la llibertat d’expressió a través de l’art. La trobada, organitzada per l’associació cultural Intramurs i l’Ajuntament d’Eivissa, comptarà amb la realització d’un fancine en directe, accions poètiques, musicals i artístiques. El festival comença avui mateix a les 19 hores a la llibreria Districte Hipèrbole on es presentarà la trobada d’artistes d’Eivissa i es farà una lectura de la ‘Crida d’Eivissa, artistes contra la censura i la llibertat d’expressió’.

Intramurs continuarà  el divendres dia 20 a les 18 hores a la sala Refectori  de l’Ajuntament d’Eivissa amb la inauguració de la mostra Intramurs de serigrafies, objectes, cartells i projeccions. A les 19.00 hores , al Claustre de l’Ajuntament d’Eivissa, començarà un debat obert sobre la llibertat d’expressió, moderat per Domingo Mestre i que comptarà amb la participació d’artistes convidats d’Intramurs. El debat obert s’ha programat per tal que, a través de diverses accions artístiques, poètiques i musicals s’analitzi col·lectivament, la situació actual de la llibertat d’expressió, així com activar les connexions socioculturals entre diverses ciutats del Mediterrani i s’estudiï  les possibilitats de reacció col·lectiva enfront d’aquest problema.

Per al regidor de Cultura i Patrimoni, Pep Tur, ‘aquestes accions programades pel col·lectiu Intramurs signifiquen obrir una nova porta a la cultura a Eivissa. La temàtica d’enguany, la llibertat d’expressió, és també fonamental en aquesta edició i més tenint en compte que desgraciadament al nostre país estam vivint una mena d’assajament a la llibertat d’expressió sobretot al mon artístic. Es per això que crec que és molt important que els artistes hagin decidit venir a Eivissa, per fer-nos pensar sobre aquest concepte a través de les accions artístiques’.

Per la seva banda, Domingo Mestre, ha afirmat que la llibertat d’expressió ens afecta molt dins de es accions de l’art experimental i avantguardista que ha d’acostar-se als límits i que ens posa en una situació molt complicada a l’hora de crear. Per aquest motiu, hem organitzat el debat sobre la llibertat d’expressió i intentar crear ferramentes d’autodefensa dels artistes front la legislació que ens col·loca al cap dels països on menys llibertat hi ha a l’hora de treballar amb l’art’.

Entre els convidats a la trobada destaquen noms com el de la crítica d’art Marisol Salanova, el col·lectiu Cataclìstic, format per deu artistes plàstics, dos músics i vuit poetes entre els quals es distingeixen Biel Mesquida o Nora Albert. El divendres dia 20 d’abril  a les 20.30 hores, al Mirador de l’Ajuntament d’Eivissa, tindrà lloc  la performance ‘Margaritov’ a càrrec de Victor Bonet i a les 21 hores, al Claustre dels dominics, acció poètica amb trompeta i electrònica a càrrec de Cataclìstic i Pope.

El dissabte dia 21 de 12 a 15 i de 18 a 20 hores al Mirador, tindrà lloc una acció ‘Simulacre III’ de  l’artista valencià Carlos Llavata, que en col·laboració amb Voluntaris sense Fronteres de les Illes Balears. L’artista es submergirà tot un dia a la mar, juntament amb el grup de bussejadors voluntaris per realitzar l’acció “Simulacre III ‘La neteja’. Posteriorment  s’acumularan i repartiran els objectes trets del penya-segat.
De 18 a 21 hores, l’artista valencià Victor Bonet durà a terme una acció anomenada ‘Hiper-yo-ismo’ al Refectori de l’Ajuntament d’Eivissa i a les 19 hores al portal de ses Taules, es farà poetes a la balconada.

D’altra banda, a les 20.00 hores al Mirador, s’oferirà l’actuació musical a càrrec de Codo de Mallorca i a les 21 hores es farà el lliurament del fanzine Cataclìstic ‘La Mordassa’.
Diumenge dia 22 d’abril a les 13 hores es realitzarà l’acció reivindicativa  ‘Baby, baby, baby Contracensura’. Intramurs ha preparat aquesta acció com a tancament de la trobada. Es tracta d’una acció col·lectiva en la qual conviden a voluntaris a desfilar nus a l’acte censurats amb cartrons negres. Les persones interessades a realitzar aquest performance poden sumar-se a través del correu baby@contracensura.org.
I a les 14 hores es celebrarà la cloenda de la trobada al baluard de Sant Pere.

L’Associació Cultural Intramurs per a l’experimentació artística al Mediterrani desenvolupa la seva activitat al centre històric de València, on cada any celebren un festival d’experimentació artística i cultural de deu dies de durada i on es troben més tres-cents artistes. És conegut pel seu caràcter obert, multidisciplinari i avantguardista, i destaca per donar prioritat als projectes culturals d’interacció amb el públic. Així mateix està considerat com un dels deu esdeveniments culturals més destacats de la Comunitat Valenciana per l’Observatori de Cultura.

Enllaç a:
· Programa d’Intramurs

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *