UNIÓN_AC ; contra la censura de l’obra de León Ferrari

La Unió d’Artistes Contemporanis d’Espanya mostra el seu suport al director del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, Manuel Borja-Villel, i als comissaris de l’exposició retrospectiva sobre l’obra de l’argentí León Ferrari (1920-2013) amb motiu del centenari del seu naixement, enfront de la querella presentada per l’Associació Espanyola d’Advocats Cristians

L’exposició La bondadosa crueltat (el nom de la qual ha estat pres del llibre de poemes i collages dedicat al seu fill Ariel, desaparegut durant la dictadura argentina) pot veure’s fins al 12 d’abril de 2021 en el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, i mostra més de dues-centes peces entre obres originals i còpies, donades per la família de l’artista al centre espanyol en una exposició que viatjarà després al Museu Van Abbe de Eindhoven i al Centre Pompidou de París. Conclòs el recorregut, peces valorades en més de mig milió d’euros passaran a formar part dels fons del Reina Sofia.

León d’Or de la Biennal de Venècia en 2007, León Ferrari va ser un mestre de la denúncia política i el qüestionament de les estructures de poder i la seva connivència amb la violència. Va reinterpretar El judici final de Miguel Ángel apuntant a la vinculació entre el poder polític i religiós que va sembrar el terror a l’Argentina durant la dictadura de Videla entre 1976 i 1983, i en 1965 va produir un icònic collage escultòric en el qual, sobre la reproducció d’un avió militar carregat amb bombes, situa la figura d’un Crist crucificat. L’obra és La civilització occidental i cristiana, que pot veure’s en l’esmentada exposició del Reina Sofia, i la seva idea va sorgir de l’intens rebuig que li van produir els bombardejos estatunidencs a Vietnam.

Malgrat els cartells advertint que les imatges poden ferir la sensibilitat de l’espectador, Advocats Cristians ha sol·licitat al Jutjat mesures cautelarísimas per a tancar l’exposició. A més, demana la destitució de Borja-Villel al capdavant del Reina Sofia i la seva inhabilitació per a exercir qualsevol càrrec públic. Advocats Cristians, que ja es va querellar contra Borja-Villel en 2014, ha presentat més de seixanta denúncies en l’última dècada per «ofensa al sentiment religiós» contra blancs tan diversos com, entre altres, l’actor Willy Toledo, el col·lectiu Femen, l’Ajuntament de Madrid o el President del Govern.

Des de la Unió d’Artistes Contemporanis d’Espanya ens sumem a altres col·lectius per a sol·licitar la derogació d’aquesta obsoleta figura jurídica del nostre Codi Penal, suprimida a França des de 1881, i més recentment en Països Baixos des de 2013, a Noruega des de 2015, a Dinamarca des de 2017 o a Irlanda des de 2018. Un delicte l’única funció del qual és posar en qüestió la labor i el criteri dels professionals de la cultura per part d’un lobby que només sembla recordar-se de les institucions culturals per a exercir la censura. Tota la nostra solidaritat amb els responsables de l’exposició

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *