Ute Lemper, Estrella Morente, Daniel Hope i la Setmana de Mèxic al 54ª Festival de Pollença

REDACCIÓ PALMA, 04.03.2015

El programa de concerts de la 54ª edició del Festival de Pollença comptarà amb la presència d’un elenc d’estels indiscutibles del panorama internacional, Estrella Morente i el seu cant flamenc, Ute Lemper, amb el seu repertori inoblidable de Kurt Weill i Jacques Brel, o Daniel Hope and Sololists, amb un repertori de les més destacades peces del Barroc. El director artístic del Festival, Joan Valent, ha presentat la 54ª edició juntament amb el conseller de Turisme del Govern balear, Jaime Martínez, l’alcalde de Pollença, Bartomeu Cifre, i el regidor del Festival, Martí Roca, a la ITB de Berlín.

“La 54ª edició del Festival contínua la seva trajectòria sota la direcció artística de Joan Valent. El nucli del Festival contínua sent la música, amb vuit propostes d’estils molt diversos”, ha explicat l’alcalde de Pollença, Bartomeu Cifre. El conseller de Turisme balear ha destacat el marc immillorable de la presentació posat que el “turisme alemany és molt sensible a les tradicions i cultura”.

El director artístic ha recordat un fet “molt significatiu”, “quan els convido a tocar a Pollença tots absolutament tots els artistes, la majoria d’ells amics meus, accedeixen a venir i moltes vegades vénen gratis i alguns demanen repetir com és el cas de Daniel Hope pel simple fet de poder actuar en un lloc tan excepcional,”.

El Festival obrirà les portes el 18 de juliol amb el concert inaugural de la gira del nou disc de Joan Miquel Oliver Pegasus. Joan Miquel Oliver és compositor, escriptor, cantant en llengua catalana i guitarrista, i va ser guitarrista i compositor de l’extint grup mallorquí de pop Antònia Font.

El 25 de juliol, tindrà lloc l’actuació del pianista i compositor turc de reconegut prestigi Fazil Say, que combina obres de Mussorgsky amb les seves pròpies composicions al clàssic de cuidada execució. Li acompanyarà Assereneu Bagcan, veu. En 1994, Fazil Say va guanyar el premi Young Concert Artist Internacional Auditions de Nova York que ho va impulsar internacionalment. Ha tocat amb l’Orquestra Filharmònica de Nova York, l’Orquestra Filharmònica d’Israel, l’Orquestra Nacional de Baltimore, l’Orquestra filharmònica de la BBC, l’Orquestra Nacional de França, l’Orquestra Filharmònica de Sant Petesburgo i l’Orquestra Ciutat de Granda, entre unes altres. La seva passió pel jazz li ha portat a fundar el Worldjazz Quartet.

El 5 d’agost, Ute Lemper actuarà acompanyada de Vana Gierig al piano, i de Víctor Hugo Villena al bandoneó. Aquesta cantant i actriu alemanya delectarà a l’audiència interpretant revisions de les composicions de Kurt Weill, a més d’obres de Jacques Brel, cançons alemanyes de cabaret, cançons molt polítiques cantades en la dècada de 1930 en els clubs berlinesos.

La proposta de Daniel Hope and Soloists arribarà el 8 d’agost. El prestigiós violinista i director Daniel Hope interpretarà obres barroques acompanyat de Simos Papanas, violí; Nicola Mosca, violoncel; Naoki Kitaya, clau; Emanuele Forni, llaüt; i Michael Metzler, percussió.

L’edició passada, l’Orquestra Simfònica de Balears va interpretar Les Quatre Estacions de Vivaldi sota la direcció de Daniel Hope. En la segona part, es va abordar la revisió de la mateixa partitura amb les brillants mescles electròniques de Max Richter per a l’obra.

El pianista alemany Sebastian Knauer interpretarà obres de Beethoven, Mendelssohn i Schubert l’11 d’agost. Sebastian Knauer ha actuat en els més importants escenaris com la Konzerthaus i la Philharmonie a Berlín, la Philarmonie de Colònia, la Gewandhaus de Leipzig, el Concertgebouw de Ámsterdam, el Wigmore Hall londinenc, el Théatre donis Camps-Elysées de París, el Lincon Center de nova York, etc.

El 13 a agost, l’Orquestra Simfònica de Balears delectarà a l’audiència amb un atrevit, però fascinant, programa de música mexicana del segle XX i cançons de la Revolució Mexicana, amb la projecció de la pel·lícula Xarxes (1936). La cantant Eugenia León, una de les més respectades de l’escena musical contemporània, podrà la veu i el poeta, narrador, assagista, antropòleg i traductor mexicà, Jorge F. Hernández, realitzarà la narració.

L’actuació de l’Orquestra Antonio Vivaldi de Venècia, amb obres de Vivaldi i Mozart tindrà lloc el 15 d’agost. El pianista mallorquí Andreu Riera, un dels més significatius i destacats de les Illes Balears, actuarà com a piano solista en l’orquestra.

El 22 d’agost, el Festival clausurarà amb una de les veus actuals més importants del panorama flamenc, la cantaora Estrella Morente. És filla del mestre Enrique Morente i de la balladora, Aurora Carbonell, i aquestes circumstàncies l’han marcat com a persona i com a artista.

En aquesta edició, la cultura mexicana ocuparà un espai rellevant entre els actes no estrictament musicals. “La Setmana de Mèxic”, que tindrà lloc entre el 10 i el 15 d’agost, inclou conferències, mostres gastronòmiques amb música en directe, lectures musicades, música tradicional *mariachi pels carrers de Pollença i cinema. Aquesta setmana serà possible gràcies a la col·laboració del Ministeri de Cultura de Mèxic.

BREU HISTÒRIA DEL FESTIVAL

El Festival de Pollença va iniciar el seu recorregut l’any 1962 per iniciativa del distingit violinista anglès Philip Newman. Al llarg d’aquesta trajectòria de cinquanta-tres anys ininterromputs i sota la direcció artística de grans figures -els violinistes Philip Newman i Eugen Prokop, el baríton Joan Pons i, actualment, el compositor Joan Valent-, ha anat consolidant el seu prestigi internacional i s’ha convertit en una de les cites ineludibles durant els mesos d’estiu, tant per als residents com para aquells que ens visiten i desitgen gaudir de la música en tots els seus aspectes i expressions.

Són gairebé 800 els artistes de primer ordre que conformen la història d’aquest esdeveniment, de nacionalitats i estils tan diversos com la Gran Orquestra de la Ràdio Soviètica, l’Orquestra Nacional de França, la Pittsburg Symphony, Lord Yehudi Menuhin, Mtislav Rostropovic, Lorin Maazel, Mischa Maisky, Llaura Malikian, Maria Joao Pires, Monserrat Caballé, Ainhoa Arteta, José Mercé, Ravi Shankar, Goran Brégovic, Roger Hodson, Sven Helbig, Michael Nyman (qui va compondre una obra per encàrrec, estrenada en el Festival)…, i així nombroses figures de relleu excepcional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *