Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Vicepresidència i la Conselleria de Cultura signen un conveni per donar suport a les produccions audiovisuals a les Balears

REDACCIÓ PALMA, 01.09.2107. Té com objectiu enfortir la indústria cinematogràfica pròpia i diversificar 
l'economia. Es captaran rodatges a les Illes fora de l'estiu per promocionar la temporada baixa

El vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur i el gerent de l’Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), Pere Muñoz, han presentat un conveni que té com objectiu acollir produccions audiovisuals a les Illes Balears.

El vicepresident ha afirmat que el conveni compleix el doble objectiu d’enfortir la indústria cinematogràfica i avançar cap a la diversificació de l’economia de les Illes Balears. Per la seva banda, la consellera de Cultura ha explicat que, a banda d’aquest conveni, “acabam de redactar una nova línia d’ajudes de 500.000€ per a noves produccions, que es presentarà aquesta tardor i serà plurianual; i que tindrà en compte requisits com l’equip professional, ser coproduccions de les Illes i garantir clàusules laborals als treballadors, demanda inclosa en el Pla de Cultura”.

Aquest acord estableix un vincle de col·laboració entre l’ATB i l’Institut d’Estudis Balears (IEB) per tal de captar rodatges amb l’objectiu de mostrar les Illes Balears com un destinació atractiva, com a plató de rodatge fora de la temporada d’estiu. Pere Muñoz ha destacat que “s’ha donat suport a cinc produccions molt potents que són fruït de molts esforços, que aviat aniran veient la llum i que aportaran projecció internacional a les Illes Balears”.

L’any 2016 diverses produccions audiovisuals rodades a les Illes Balears van comptar amb el suport de l’Agència de Turisme de les Illes Balears gràcies al conveni anterior de 100.000 euros. Francesc Xavier Mulet de La Perifèrica Produccions S.L., una de les productores que ha rebut aquesta ajuda, ha dit que “aquest suport ha estat definitiu perquè es puguin fer aquests llarg metratges ja que fins ara es feien produccions de baix cost” i ha ressaltat el gran impacte de difusió que aconsegueixen les produccions audiovisuals.

Pel que fa a les aportacions, en el 2017 l’Agència Balear de Turisme concedirà 150.000€ per contribuir a l’execució dels projectes prèviament seleccionats. Mentre que l’IEB, aportarà el personal i infraestructura necessària per a la tria i supervisió de la correcta execució de les produccions patrocinades en el marc d’aquest conveni, que es valora en 7.500€. Aquestes quantitats es sumaran a la línia de la Conselleria de Cultura de 500.000€.

Per tal de seleccionar els projectes, es tindrà en compte el pla de comercialització de la producció, la presència prevista a festivals, la coproducció amb una productora de Balears o l’equip professional, entre d’altres elements. Els projectes seleccionats, una vegada valorats per part d’Illes Balears Film Comission, que depèn de l’Institut d’Estudis Baleàrics i la Conselleria de Cultura, es duran a la Comissió de Seguiment, per a la seva aprovació. Aquesta estarà integrada per dos membres de l’ATB i dos membres de l’IEB, entre els quals hi haurà una persona vinculada a la Illes Balears Film Comission.

Ja s’han començat a signar els primers ajuts de la convocatòria d’aquest any. Per una banda, s’ha concedit a «Formentera lady», una pel·lícula escrita i dirigida per Pau Durà, protagonitzada per José Sacristán, que explica la història d’un hippy que va arribar a Formentera als anys 60 i es va quedar a viure a l’illa. La pel·lícula està produïda per Fosca Films i Sunrise Pictures, en coproducció amb Good Machine Films, AIE i amb la producció associada de Televisió de Catalunya i La Periférica Produccions.

Fanny Tur ha avançat que la temàtica d’un altre dels documentals que té ajuda enguany és la vida i la trajectòria del músic Bartomeu Samper, figura reconeguda dins la història de la música de les Illes Balears. Tur ha declarat que la Conselleria ha iniciat la compra del llegat de Samper i que el documental mostrarà també la tornada a casa de les seves partitures.

Les pel·lícules que van rebre suport gràcies al conveni anterior de 2016 són:

– «Dies de Llum», un documental dirigit per Andrés López Mengual que explica l’activitat de l’Associació de Cineastes de les Illes Balears. El film, rodat a les quatre illes, ha estat coproduït per Leitmotif i IB3, amb la col·laboració del Consell de Mallorca. Ha rebut un ajut de 3.941,90€ de l’ATB.

– «Dream Songs», un llargmetratge documental dirigit pel barceloní Agustí Vila amb guió d’Enrique Juncosa i rodat íntegrament a Eivissa, que narra la història dels últims hippies que viuen a l’illa des dels anys 70. Ha estat produït per Teresa Enrich i Javier Pérez Santana, amb la productora Hippie Dream Songs i en coproducció amb TV3, IB3, TV3 i la productora brasilera VPC Cinema Brasil. Ha rebut un ajut de 32.049,36€ de l’ATB.

– «La Vida Lliure», un llargmetratge de ficció dirigit pel català Marc Recha i coproduït per Turkana Films i La Perifèrica Produccions, amb la participació de TVC i IB3. La pel·lícula, protagonitzada per Sergi López, està ambientada a la Menorca de principis de segle XX i és un retrat naturalista de la vida humana a través del paisatge dels que el viuen. Ha rebut un ajut de 60.581€ de l’ATB.

–  «Vida i Mort d’un Arquitecte», un documental dirigit pel mallorquí Miguel Eek i produït per Mosaic Produccions i IB3, amb el suport del Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Palma i el Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears.  El biopic investiga la vida i la mort de l’arquitecte José Ferragut Pou, un dels homes més fascinants de la Mallorca cultural de mitjans del segle XX assassinat en circumstàncies estranyes. Ha rebut un ajut de 3.427,74€ de l’ATB.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *