Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

“Viu la Cultura” incorpora aquest curs 109 activitats noves d’un total de prop de 300

Viu la Cultura
REDACCIÓ PALMA, 01.12.2017. El programa “Viu la Cultura” de la Conselleria de Cultura, 
Participació i Esports incorpora aquest curs 109 activitats noves d’un total de prop de 300

Aquest dissabte dia 2 de desembre se celebra la Jornada “Viu la cultura” per acostar la programació al públic familiar, entre les novetats, visites a llibreries i xerrades amb escriptors

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports presenta aquest dissabte 2 de desembre la Jornada “Viu la cultura” que es durà a terme de 10.00 h a 13.00 h a la Biblioteca Pública de Palma Can Sales (Plaça de la Porta de Santa Catalina, 24, Palma).

“Viu la cultura”, programa d’activitats didàctiques i culturals adreçades a tots els centres educatius de les Illes Balears, amb una trajectòria ja consolidada de més de setze anys, té com a objectiu principal acostar l’alumnat de la nostra comunitat educativa (des de l’ensenyament infantil fins a l’ensenyament secundari, el batxillerat, cicles formatius i educació per a adults) al món de la cultura i afavorir-ne el contacte directe amb la realitat cultural. A la vegada es pretén que la proposta d’activitats sigui una eina profitosa per al professorat en la seva tasca diària.

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de la Direcció General de Cultura, el mes de setembre va posar a disposició dels centres educatius de les Illes Balears l’oferta d’activitats didàctiques incloses dins el programa “Viu la cultura” per al curs 2017-2018.

Amb aquesta Jornada “Viu la cultura” es pretén donar a conèixer a la comunitat educativa, però també al públic familiar, les propostes didàctiques que ofereix la Direcció General de Cultura de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports a través del seu programa “Viu la Cultura”. L’oferta didàctica per aquest curs escolar 2017-2018 posa a disposició dels centres educatius més de 291 activitats repartides a les Illes Balears, algunes de gestió directa per la Direcció General de Cultura (178) i altres de gestionades per les diferents entitats que hi participen (113), ja que el programa “Viu la cultura” pretén ser també una plataforma de difusió per a aquelles entitats culturals que duguin a terme activitats didàctiques destinades als centres educatius de les nostres illes.

Durant la Jornada “Viu la cultura” es podrà veure una mostra de l’oferta didàctica inclosa dins el programa “Viu la cultura” del curs 2017-2018, donant així una visió del que pot veure l’alumnat a les seves aules i fora d’aquestes. A la mostra es podran veure sis propostes didàctiques.

Donarà inici de la Jornada la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur. Tot seguit, encetarà la festa el so de les xeremies amb el Taller d’instruments populars de les Illes Balears, a càrrec de Càndid Trujillo; seguirà amb un espectacle per als més petits, El follet groguet, de la companyia Estudi Zero; al mateix temps es podrà assistir a la conferència Baltasar Porcel, sol cap a la fosca, a càrrec de Carles Cabrera; i després es farà l’espectacle en anglès del Professor Sorpreses amb “The Adventures of Tintin”, de la companyia Teatre de Butxaca. També es podrà gaudir d’una mostra de tallers d’arqueologia a càrrec de l’associació Aldarq i acabarà la jornada amb les nadales del concert didàctic Cançonetes de Nadal, amb Marta Elka.

Oferta del curs 2017-2018

Enguany, i com cada curs escolar, l’oferta del programa s’ha renovat i revisat amb noves propostes, resultat de la demanda dels mateixos centres escolars que veuen en el programa una gran diversitat d’activitats didacticoculturals que els ajuden a reforçar les seves matèries i tasques diàries. Permeten, tant al professorat com a l’alumnat, poder disposar d’una selecció variada d’aspectes diversos de la nostra cultura a través de tallers, conferències, itineraris, excursions didàctiques per la Serra, concerts didàctics, representacions teatrals, xerrades o altres activitats.

Aquest curs hi ha un total de 109 activitats noves a les Illes Balears  (98 gestió de la Direcció General de Cultura + 11 difusió)

Novetats per Illes

Mallorca
50 activitats:  43 (gestionades per la DGC) – 7 (Difusió)
Menorca
27 activitats: 23 (gestionades per la DGC) – 4 (Difusió)
Eivissa i Formentera
32 activitats: 32 (gestionades per la DGC) – 0 (Difusió)

Les activitats que s’inclouen tenen com a objectius principals (es destaquen les novetats):

  • Promoció i foment d’activitats musicals i de cultura popular: Cantam Nadales amb Cap·pela; El petit Príncep el musical; Història del Rock; Taller de bandes sonores; Taller d’instruments populars; Balls, música i indumentària; Els gegants de Menorca; Taller de batucada i percussió corporal, etc.
  • Promoció i foment del teatre i la dansa: Animalades submarines; L’illa de les talaies; El follet groguet; Gerdra i les quatre estacions; Taller de teatre-ioga; Volen, volen, etc.
  • Tallers d’història, tallers artístics i exposicions: Ens convertim en arqueòlegs; Com es pintava a l’Edat Mitjana; Maremàgnum: tallers sobre el món romà; La Grècia clàssica; Taller de tècnica de fotografia i cinema; Toni Catany, la mirada dels altres, etc.
  • Conferències, itineraris i tallers sobre art, història i ciències socials: Visita la Cartoixa de Valldemosa, Visita guiada Palma gòtica: la Seu i els seus voltants, Bennàssar a Palma, Palma Medina Mayurqa, etc.).
  • Visites guiades i tallers als centres dependents de la Direcció General de Cultura: visita guiada a l’Arxiu del Regne de Mallorca, al Museu de Mallorca, visites guiades a la Biblioteca Pública de Palma.
  • Promoció i foment de la lectura: La flor romanial; The adventures of Tin Tin; Baltasar Porcel, sol cap a la fosca i Alexandre Ballester; Joav i Ahmed, una amistat més enllà dels murs; La nina de molt lluny; La rateta i els tres porquets; Lorca que te quiero Lorca, etc. A més, com a novetat d’aquest curs, està previst que a partir del gener de 2018 s’incloguin dins l’oferta de “Viu la cultura” una sèrie d’activitats de promoció i foment de la lectura realitzades en col·laboració amb el Gremi de llibreters de Mallorca. Aquestes activitats consistiran en visites a llibreries de Mallorca per conèixer de prop el seu funcionament i la seva tasca diària i visites d’escriptors a les escoles, per parlar de la seva obra i de la seva experiència com a escriptors.
  • Promoció, sensibilització i foment envers la ciència i el medi ambient: Esclat de llavors, Usos i oficis dels boscs: excursió didàctica a la Comuna de Valldemossa, Taller de robòtica educativa, Xerrada sobre la pagesia i l’agricultura ecològica, Visita taller de pagesia i agricultura ecològica, etc.

En total, el nombre d’activitats del programa “Viu la cultura” per aquest curs és de 291 activitats (178 gestionades per la DGC)

Per Illes
Mallorca
160 activitats –  93 (gestionades per la DGC) – 67 (Difusió)
Menorca
54 activitats –  35 (gestionades per la DGC) – 19 (Difusió)
Eivissa i Formentera
77 activitats –  50 (gestionades per la DGC) – 27 (Difusió)

A dia d’avui amb el programa en ple funcionament ja s’han rebut més de 1.500 sol·licituds per part dels centres educatius interessats, i algunes de les activitats que s’ofereixen dins el programa a hores d’ara ja s’han hagut de tancar pel gran nombre de peticions rebudes.

COMPARATIUS VIU LA CULTURA

ALUMNES PARTICIPANTS

2015-2016
Alumnes: 66.574 participants

2016-2017
Alumnes: 67.644 participants

Per Illes
Mallorca: 46021 alumnes
Menorca: 7093 alumnes
Eivissa i Formentera: 14530 alumnes

NOMBRE D’ACTIVITATS OFERTADES
2015-2016
89 activitats gestionades per la DGC

2016-2017
Total activitats: 187 activitats (128 gestionades DGC)

Per Illes
Mallorca 114 (75 gestionades per la DGC)
Eivissa i Formentera 33 (23 gestionades per la DGC)
Menorca 40 (30 gestionades per la DGC)

L’accés al programa és fa en format en línia a la pàgina web http://www. viulacultura.com per facilitar la consulta i la sol·licitud d’activitats. És una manera d’agilitzar tota la tramitació i de posar les activitats a l’abast dels docents.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *