Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Xavier Uritz guanya el X Premi Llorenç Moyà d’arts dramàtiques amb l’obra amb “Tanatologia de Georges Caplan”

Avui dijous a les 19 hores s’ha dut a terme al Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem l’acte d’entrega del X Premi Llorenç Moyà d’Obres Dramàtiques. El jurat, format en aquesta ocasió per  Joan Arrom, Martí Fons i Jeroni Salom, ha concedit per unanimitat el premi a l’obra “Tanatologia de Georges Caplan”, de Xavier Uriz Nadal (Palma, 1976), sobre la qual han destacat que “té una sòlida estructura dramàtica, tracta un tema actual i controvertit com és el del suïcidi i el planteja formalment amb originalitat, des d’un context futurista”, tot afegint que “és una obra innovadora amb el tractament i alhora compromesa”. El premi està dotat amb 2.000 €, aportats íntegrament per l’Ajuntament de Binissalem.

L’acte d’entrega del premi ha comptat amb la lectura dramatitzada d’escenes de les obres “Macbeth” de William Shakespeare i “L’estiueig” de Carlo Goldoni, a càrrec  de quatre alumnes de tercer curs d’Interpretació de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB).

Tantologia de Georges Caplan

En un futur proper el nombre de suïcidis augmenta fins adquirir categoria de pandèmia. Per combatre la situació el Ministeri de Salut crea la Divisió Nacional de Psicotanatòlegs (DNP), experts en discriminar qui és apte per suïcidar-se i qui no. Als aptes i a les seves famílies es du a terme un acompanyament que acabarà amb el suïcidi assistit dels interessats. Tot un mercat es crea al voltant d’aquesta activitat: vídeos d’acomiadament, viatges, etc. Tara és la millor psicotanatòloga. La seva filla, Leta, comença a interessar-se pels serveis de la DNP.

Segons Xavier Uritz, “vivim en un món on la quantitat de gent que es suïcida no atura d’augmentar. Hi ha qui comença a qüestionar el codi deontològic dels mitjans de comunicació que, respecte aquesta qüestió, proposa amagar la causa de la mort per evitar un eventual efecte cridada. Tal vegada sigui el moment de parlar sobre la qüestió. En un món cada vegada més poblat, és possible que el suïcidi es comenci a veure més com una solució que com un problema”

Xavier Uritz (Palma, 1976)

Estudia Filosofia a la Universitat de les Illes Balears, on crea un grup de teatre universitari anomenat Conelcantoenlasien amb el qual estrena alguns muntatges. Posteriorment, realitza el curs de postgrau “Arts escèniques aplicades a l’ensenyament” (2002-2003). Treballa al Teatre del Mar de Palma com a tècnic (2001-2002). Participa en un taller de dramatúrgia amb José Sanchís Sinisterra (2002). Adapta al còmic un text teatral propi anomenat “Morgue” i guanya el certamen Art Jove a la millor obra completa de còmic (2003). Després resulta guanyador del certamen Art Jove de dramatúrgia amb l’obra “L’estrany, estrany, cas de Theo Winterbottom” (2004) que dirigeix ​​i estrena (2005). La seva experiència en el teatre li obre les portes de la ficció televisiva. Dialoga prop de cent capítols de diferents sèries abans de crear i dirigir els continguts de tres serials diaris emesos per la televisió autonòmica de les Illes Balears, IB3. Els darrers anys torna a dedicar-se a la dramatúrgia. Guanya el Premi Ciutat de Palma de Teatre 2016. En l’actualitat ensenya Filosofia i Psicologia al Col·legi Sant Francesc de Palma.

 

Dialoguista 41 capítols. Vallterra. Sèrie diària. BocaBoca Produccions. Emesa en Ib3 Tv. 208 capítols. Durada: 25 minuts.

Autor i director. L’estrany, estrany cas de Theo Winterbottom. Obra de teatre. Companyia Fum Teatre.

Dialoguista de 49 capítols i encarregat de la reescriptura. Laberint de Passions. Sèrie diària. BocaBoca Produccions i Nova TV. Emesa a IB3 TV. 327 capítols. Durada: 25 minuts.

Autor. Humit. Obra de ràdio-teatre.

Autor. Acabats de casar. Que forma part del llibre Deu anys de Comib. Còmic. Editat per la conselleria d’esports i joventut.

Creador i dialoguista de 3 capítols. Ous amb Caragols. Sèrie diària. BocaBoca Produccions i Nova Tv. Emesa en IB3 TV. 48 capítols. Durada: 25 minuts.

Creador i Director de Continguts. Llàgrima de Sang. Sèrie diària. BocaBoca Produccions i Nova TV. Emesa en IB3 Tv. 327 capítols. Durada: 60 minuts.

Adaptador i guionista de 18 capítols. Mossèn Capellà (Adaptació de Padre Casares, La Veu Prod.). Sèrie setmanal. Nova TV. Emesa a IB3 TV. 72 capítols. Durada: 60 minuts.

Creador i Director de Continguts. L’Anell. Sèrie setmanal. Nova Tv. IB3 TV. 62 capítols. Durada: 60 minuts.

Guanyador del Premi Ciutat de Palma de Teatre 2016 amb l’obra Noir.

Guanyador del X Premi Llorenç Moyà d’obres Dramàtiques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *