Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

XVII Jornades de Cultura Popular de les Illes Pitiüses. Dones

XVII Jornades de Cultura Popular de les Illes Pitiüses

DONES

Presentació

Un vegada mes estam aquí per donar informació de les Jornades de Cultura Popular, l’edició XVII, que com cada any organitza la Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d’Eivissa i Formentera amb l’esforç de totes les colles federades.

Jornades que organitzem, any darrera any, amb la intenció de fer una petita aportació  a la cultura de les Pitiüses, fent una tasca de investigació folklòrica i difondre tots els elements que integren la Cultura Popular i les tradicions.

L’eix central de les jornades d’enguany son les DONES, com a identitat pròpia i part de la nostra vida i cultura. Per tant pensem que aquest tema encaixa perfectament dins la Cultura Popular que vol difondre la Federació. 

La decisió de fer unes jornades sobre la dona en la nostra cultura va sorgir per part d’alguns ponents i assistents a les darreres jornades i ens va parèixer un tema molt interessant per què la labor de la dona sempre havia estat molt poc valorada i hi ha molt poca documentació sobre aquest tema. Amb aquestes jornades esperem trobar trets interessants que quedin recollits en la edició escrita que es farà de les jornades.

Així  amb tota la sèrie de conferències que es portaran a terme, amb destacats expertes amb el tema, al llarg d’aquesta edició de les Jornades de Cultura Popular, es pretén donar una visió de la dona en diferents facetes : la dona a la ciutat, a la industria, a l’educació i al camp.

També destacar, que s’han organitzat diferents visites, al Museu etnogràfic d’Eivissa Can Ros i el Museu Puget per tal de complementar les diferents xerrades que es portaran a terme durant aquestes jornades de Cultura Popular,  per què una forma de conèixer i recollir informació de la dona en la Cultura popular es a través dels pintors ja que a traves de les seves obres reflecteixen aspectes rellevants de la seva vida i entorn.

Com sempre, remarcar, que aquestes jornades i la resta d’activitats que fa la federació, per tal conservar i difondre la nostra cultura, es poden portar endavant  gràcies a la feina que fa tota la gent que  formen les 15 Colles de la Federació d’Eivissa i Formentera, ja que sense l’ajuda i col·laboració de tots no seria possible portar-les endavant.

També volem agrair la col·laboració i esforç dels ponents per les conferències que ens han preparat.

I com no, també gràcies a totes ses institucions, que amb el seu suport i ajut fan possible que aquestes JORNADES DE CULTURA POPULAR , any darrera  any siguin una realitat, en el cas d’aquesta edició:

CONSELL D’EIVISSA

AJUNTAMENT DE STA EULÀRIA

MUSEU ETNOGRÀFIC D’EIVISSA CAN ROS

MUSEU PUGET

 

Tertúlia de vesines a Sa Carrossa (Oli sobre llenç. Carloandrés. Eivissa. 1959)
Tertúlia de vesines a Sa Carrossa (Oli sobre llenç. Carloandrés. Eivissa. 1959)

Les jornades

Les jornades es portaran a terme durant el mes d’abril. Tenen un pressupost de 6000 € que es destinen fonamentalment a la publicació del llibre de les jornades de l’any anterior. La imatge que il·lustra el cartell eren les treballadores de l’antiga fàbrica tèxtil de Can Ventosa, a finals dels anys 20.

 

Sortida de Can Ventosa (Oli sobre llenç. J. Tarrés )
Sortida de Can Ventosa (Oli sobre llenç. J. Tarrés )

Es realitzaran 4 conferències amb el tema central de les Dones. Les conferències tindran lloc a la sala d’actes de l’antic edifici Consell Insular. C. de Bes nº 9 d’Eivissa.

El dissabte 1 d’abril a les 20.30 h n’Esperança Bonet Roig i Rosa Vallès Costa ens parlaran de Dones i industria a Eivissa.

El dijous 6 d’abril a les 20.30 h na Fanny Tur Riera ens parlarà de La dona i l’educació.

El divendres 7 d’abril a les 20.30 h na Lina Sansano Costa ens parlarà de El paper de la dona al món rural pitiús.

El dijous 27 d’abril a les 20.30 h na Catalina Marí Planells ens parlarà d’Oci a la natura per dones.

El dia 7 d’abril després de la conferència, farem un homenatge a una persona rellevant de la cultura popular: Vicent Ramón Escandell, en Vicent Jordi. I presentarem el llibre que recull les XVI Jornades de cultura popular, Prohoms, homes bons.

El dissabte 8 d’abril a les 10 h farem una visita guiada al museu Puget amb Elena Ruiz, la seva directora amb el títol: La mujer en la obra de Narcís Puget Viñas vista desde hoy, casi un siglo después.

Finalitzarem les jornades el dia 30 d’abril, a les 10 del matí, amb una visita al museu etnogràfic d’Eivissa Can Ros (Puig des Missa, Santa Eulària) per visitar l’exposició La dona al món rural pitiús, vista per Chico Prats. I després, a les 12 del migdia, visita a Can Planetes, centre d’interpretació del riu de Santa Eulària.

Acabarem el dia amb una trobada de germanor de tota la gent de les Colles, amb dinar de senalló als voltants del riu, on hi esteu tots convidats.

            Moltes gràcies!        

 

Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d’Eivissa i Formentera

Mail de contacte: federacio-collesdeball@hotmail.com

Telèfon de contacte: 607 89 47 03 (Maria Marí, Presidenta)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *